Boala parodontala este o afectiune cronica a gingiei, de tip inflamator. Aceasta se manifestă la nivelul tesuturilor de sustinere a dintelui pe arcada: gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza poate duce la pierderea tuturor dintilor prin distrugerea tesutul moale si a osului care sustine dintii.
Semne ale bolii
Primul semn de atenționare că boala parodontală este pe cale să apară este inflamața gingiei. Inflamația gingiei poartă numele de gingivită. Niște gingii sănătoase au culoarea roz-pal și sunt ferme, însă, odată cu apariția gingivitei, consistența gingiei devine moale, iar culoarea se modifică într-un roșu-violet. Totodată, apar dureri, sângerări ale gingiei, papilele interdentare se inflamează și se desprind ușor. Cu timpul, gingia ajunge în stadiul în care se va retrage de pe dinți, apar pungile parodontale, unde se acumulează bacterii, tartru, fragment de os necrozat, iar, în final, dinții vor cădea din alveolele dentare.
Se crede că principala cauză a parodontozei este placa bacteriană depusă pe dinți. Placa dentară care nu este îndepărtată în maxim trei zile se poate întări sub linia gingiei și formează tartrul. Tartrul acționează ca un rezervor permanent de bacterii și, pentru a fi eliminat, este nevoie de un detartraj profesional, efectuat cu succes doar în cadrul cabinetelor stomatologice.
Factori care favorizeaza aparitia parodontozei
Printre factorii locali care favorizează apariția parodontozei se numără cariile, fumatul, vârsta, trauma ocluzală etc. Boala parodontală poate fi cauzată de anumite boli sistemice precum diabetul zaharat, hipovitaminoza C, leucemia, anemia etc. De asemenea, tratamentele medicamentoase utilizate în bolile cardiovasculare și epilesie, dar și tratamentele imunosupresoare pot determina apariția parodontozei.
Diagnosticare
Diagnosticare parodontozei se poate face printr-o vizită la medicul stomatolog. Acesta va evalua starea de sănătate a țesutului gingival cu o sondă de metal pentru a măsura adâncimea șanțului gingival, canalul dintre gingii și dinți. Sonda este introdusa langa dinte, sub linia gingiei, de obicei, in mai multe locuri din intreaga gura. Aceste masuratori pot ajuta la stabilirea gradului de parodontoză.
Cu cât parodontoza este tratată mai devreme, cu atât șansele de a stopa și a ține sub controla boala sunt mai mari. Parodontoza poate afecta starea generală de sănătate, dar poate duce și la depresie sau la o scădere a stimei de sine Parodontoza este, de cele mai multe ori, rezultatul unei igiene orale deficitare. Periajul zilnic, folosirea atei dentare si curatari dentare profesionale regulate pot reduce foarte mult probabilitatea aparitiei parodontozei.
In paradontoza tratamentul este complex si urmareste incetinirea evolutiei bolii. In functie de severitatea afectarii, exista mai multe moduri de a trata parodontoza.
In faza incipienta tratament nechirurgical, in care se folosesc proceduri mai putin invazive, poate da rezultate bune: detartrajul - elimina tartrul si bacteriile de la suprafata dintelui si de sub gingie; poate fi realizat utilizand instrumentar stomatologic sau un dispozitiv cu ultrasunete, netezirea radiculara - niveleaza suprafetele radacinilor dintilor, reducand depunerea ulterioara a tartrului, folosirea de substante antibiotice - apa de gura antibacteriana cu care se clateste gura sau geluri care contin antibiotice care se introduc in spatiul dintre dinti si gingii sau in buzunare dupa curatare profunda.
Tratament
- operatia cu lambou (chirurgie de reducere a pungilor parodontale). Procedura consta in efectuarea unor incizii mici in gingie astfel incat o portiune a tesutului gingival poate fi ridicat, radacinile dintelui fiind expuse pentru o mai buna curatare. Daca parodontoza a cauzat pierdere de masa osoasa, osul alveolar in care este prins dintele poate fi reconturat inainte de sutura tesutului gingival.
-grefa de tesut moale. Cand se pierde tesut gingival din cauza bolii parodontice, gingia se retrage. Daca retragerea gingiei este semnificativa, este nevoie de inlocuirea tesutului deteriorat. Acest lucru se face de obicei prin prelevarea unei mici zone de tesut din cerul gurii (bolta palatina) sau o alta sursa si atasarea ei in locul afectat. Aceasta procedura acopera radacinile expuse ale dintilor, reducerea pierderii si retragerii gingiei, contribuind si la imbunatatirea aspectului danturii.
-grefa de os. Cand parodontoza este avansata si a distrus osul din jurul radacina dintelui se apeleaza la grefa de os. Grefa poate fi compusa din mici fragmente dintr-un os propriul os sau os sinteric. Grefa de os ajuta la fixarea dintilor in locatia proprie, previne pierderea lor. De asemenea, serveste ca o platforma pentru regenerarea osului natural.
-vaccinul stafilococic. Până de curând, la noi în țară, se producea vaccinul stafilococic D (vaccin stafilococic in dilutii) metoda dr. Teodor Georgescu. Această metodă de tratament a parodontopatiilor marginale cronice a fost testată cu succes la pacienții cu parodontoză, însă, odată cu închiderea Institutului Cantacuzino, producția vaccinului a încetat.
Autor: Andra Silivestru
Citește și: