+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 13 Februarie 2013 16:45

fractura-mandibulaFracturile mandibulare sunt unele dintre cele mai comune fracturi care apar la nivelul feței. Fractura poate apǎrea oriunde de-a lungul maxilarului ȋnsǎ ȋn mai mult de 50% din cazuri atunci cȃnd existǎ o fracturare a mandibulei ruptura apare ȋn cel puțin douǎ locuri. Fracturile mandibulare apar ca efect al unui traumatism la nivelul osului maxilarului.

Ȋn ceea ce privește frecvența fracturilor de madibulǎ, bǎrbații și copiii prezintǎ un risc de trei ori mai mare de a dezvolta o astfel de afecțiune decȃt femeile.

 

Zonele mandibulare predispuse la fracturi sunt ȋn special: colul condilului, regiunea parasimfizară, unghiul mandibular și gaura mentonieră. Fractura mandibularǎ apare ȋntotdeuna ca urmare a unui traumatism. Acesta poate fi cauzat de un accident de mașinǎ, de o cǎdere pe suprafețe dure, o leziune aparutǎ ȋn urma unui accident sportiv sau ca urmare a unei violențe fizice ȋntre douǎ persoane.

 

Simptomele unei fracturi mandibulare

Simptomatologia variazǎ de la pacient la pacient, ȋn funcție de tipul de fracturǎ. Ȋn funcție de afectarea osului, aceste fracturi pot fi: complete, incomplete sau parțiale. Simptomele unui fracturi mandibulare sunt:

• Deformarea facialǎ vizibilǎ

• Fața prezintǎ hematoame sau echimoze

• Sângerare orală

• Pacientul nu ȋși mai simte buza inferioare și nici bărbia

• Pacientul nu poate atricula cuvintele iar alimentația este dureroasǎ

• Sensibilitate ridicatǎ la locul fracturii

• Durere la deschiderea și închiderea maxilarului

• Umflǎturi la nivelul feței

• Pierderea dinților

 

Dignosticarea unei fracturi mandibulare

Diagnosticarea fracturii de mandibulǎ se face, de obicei, de cǎtre un medic specialist. Examenul fizic constǎ într-o inspecție generală a feței prin care medicul observǎ deformare apǎrutǎ.O dată ce examenul extern este completă, medicul va verifica în interiorul cavitații bucale pentru a identifica problemele apǎrute ȋn acestǎ zonǎ. Dupǎ aceasta etapǎ, pentru identificarea tipul de fracturǎ, specialistul va realiza o radiografie a maxilarului, iar dacǎ rezultatele nu sunt clare se va apela la o tomografie computerizatǎ (CT).

 

Tratamentul unei fracturi mandibulare

Unele fracturi pot duce la deplasarea posterioarǎ a limbii, ceea ce poate interfera cu respirația normalǎ. Ȋn acest caz, obstrucția cǎilor respiratorii necesită intervenție de urgențǎ. Tratamentul inițial trebuie să se concentreze pe menținerea căilor respiratorii deschise. Medicul trebuie sǎ verifice dacǎ pacientul nu prezintǎ și alte complicații precum leziuni la nivelul creierului sau hemoragii.

Ȋn cazul fracturilor mandibulare stabile se poate utiliza imobilizarea ortopedică cu ajutorul atelelor, iar acestea se pǎstreazǎ ȋntre patru și șase săptămâni, ȋn funcție de recomandarea medicului. De asemenea, se poate aplica gheațǎ la nivelul fracturii pentru a limita umflarea zonei. Pacientul va primi medicamente pentru ameliorarea durerii precum și medicamente antiinflamatori.

Ȋn cazul fracturilor mandibulare instabile, intervențiile chirurgicale realizate de un chirurg maxilo-facial sunt necesare pentru a realinia maxilarul și a-l readuce la forma sa normalǎ. Dacǎ fractura este foarte gravǎ, specialistul poate utiliza un tratament ce implicǎ osteosinteza, o intervenție chirurgicală ce constǎ ȋn imobilizarea fragmentelor unui os fracturat cu ajutorul unor plăci sau fire. Ȋn acest caz, medicul poate recomanda și utilizarea antibioticelor pentru a se evita apariția infecției. Ȋn toatǎ acestǎ perioadǎ pacientul trebuie sǎ se hrǎneascǎ utilizȃnd un pai.

 

Prognostic

Dacǎ fractura este tratatǎ rapid și corect aceasta se poate vindeca ȋn una-douǎ luni. Ȋn cazul ȋn care tratamentul ȋntȃrzie sau nu este bine realizat, pacientul poate ȋntȃmpina complicații pe termen lung precum prezența unor deformații la nivelul feței, durere dar și limitarea mișcǎrilor maxilarului.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Fluoroza dentarǎ

Gingivita

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP