+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 29 Ianuarie 2013 10:36

fluoroza-dentara Fluoroza dentarǎ este o afecțiune foarte comunǎ, caracterizatǎ prin apariția pe dinți a unor pete de culoare gǎlbuie sau, în cazurile mai severe, a unor pete de culoare maro ȋnchis. Consumul unor cantitǎți prea mari de flor ȋn copilǎrie, respectiv ȋn timpul creșterii dinților duce la formarea fluorozei. Cu toate acestea, afecțiunea nu se mai dezvoltǎ o datǎ ce dinții au crescut. Acesta apare, mai des, la copii mai mici de șapte ani ȋnsǎ specialiștii nu o considerǎ o boala, cȃt mai mult un aspect inestetic al danturii.

 

Cauzele care duc la apariția fluorozei dentare

Dupǎ cum am spus anterior, principala cauzǎ care duce la dezvoltarea fluorozei dentare este rerezentatǎ de o expunere excesivǎ la fluor (de expemplu copii care traiesc ȋn zone cu apǎ fluoruratǎ sau care ȋnghit pastǎ de dinți).

Copiii cu vȃrste ȋntre trei luni și opt ani sunt cei mai susceptibili la dezvoltarea acestei afecțiuni, ȋnsǎ o datǎ ce „dinții de lapte" au cǎzut, copilul nu mai este în pericol de a dezvolta fluoroza dentară.

Specialiștii reamintesc faptul cǎ deși fluorul este o substanțǎ ce protejeazǎ dinții, ȋn cantitǎți excesive poate duce la dezvoltarea afecțiunilor dentare.

 

Simptomele fluorozei dentare

Dinții afectați de o fluorozǎ ușoarǎ sunt mai greu de identificat deoarece nu existǎ schimbǎri vizibile. Cu toate acestea, pe mǎsurǎ ce afecțiunea avanseazǎ, pe suprafața dinților se vor putea observa dungi albe sau pete. Dacǎ pacientul nu consultǎ un medic stomatolog pentru a remedia problema, afecțiunea se poate transforma ȋn fluorozǎ severǎ, caracterizatǎ prin apariția unor pete maro pe dinți iar ȋn unele cazuri chiar „gropi" la nivelul dintelui.

 

Tratamentul fluorozei dentare

Primul pas ȋn tratamentul fluorozei dentare este reprezentant de prezentarea la medicul stomatolog.

Petele produse de fluorozǎ sunt permanente, motiv pentru care scopul tratamentului este acela de a ‚masca" porțiunile de dinte afectat. Ȋn cazul ȋn care fluoroza dentarǎ nu este vizibilǎ sau afecteazǎ doar dinții din spate, nu este neapǎrat necesar sǎ se aplice tratament. Ȋnsǎ ȋn cazul în care petele devin vizibile, medicul dentist vă poate sugera albirea dinților sau, ȋn cazuri mai severe, acoperirea acestora prin lipirea unor fațete speciale.

 

Prevenirea fluorozei dentare

Fluorul are un rol foarte important în consolidarea dinților iar renunțarea la acestǎ substanțǎ pentru a nu dezvolta fluorozǎ dentarǎ nu este o opțiune. Atunci, ce putem face pentru a ȋmpiedica dezvoltarea fluorozei dentare, ȋn special la copiii mai mici de 8 ani?

Specialiștii ne recomandǎ sǎ:

• Supravegheați copilul atunci cȃnd se spalǎ pe dinți si asigurați-vǎ cǎ are pe periuța de dinți o cantitate de pastǎ de dimensiunea unui bob de mazǎre;

• Invǎțați copilul sǎ se perieze corect și sǎ nu ȋnghitǎ pasta de dinți. Evitați pastele de dinți cu arome pentru a diminua șansele de ȋnghițire a pastei;

• Nu lǎsați produsele cu flor la ȋndemȃna copilului și nu ȋl administați suplimente de fluor decȃt ȋn cazul în care nu există cantități suficiente de fluor în apa de băut și doar la recomandarea medicului.

• Dacǎ aveți dubii privind apa potabilǎ consumatǎ de copil puteți realiza un test de verificare a conținutul apei.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Halena- cauze si tratament

Gingivita

Abcesul dentar

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului