+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 10 Octombrie 2014 11:39

szeSindromul Zollinger-Ellison este o boală complexă în care una sau mai multe tumori sunt localizate în pancreas sau în partea superioară a intestinului subțire (duoden). Aceste tumori, numite gastrinoame, secretă o cantitate mare de hormon gastrină, iar stomacul produce prea mult acid. Acidul în exces, la rândul său, declanșează ulcerul peptic.

Sindromul Zollinger-Ellison (SZE) este o afecțiune rară. Boala poate apărea în orice etapă a vieții, însă cele mai frecvente diagnosticări au loc între vârstele 30 și 50 de ani.

 

Semne și simptome

Printre semnele și simptomele bolii se numără:

-  Dureri abdominale

-  Diaree

-  Senzație de arsură, durere și disconfort în zona superioară a abdomenului

-  Reflux de acid și arsuri la stomac

-   Greață și vomă

-   Slăbiciune generalizată

-  Scăderea necontrolată în greutate

 

-   Scăderea apetitului

-   Anemie

 

Cauze

Cauzele SZE sunt încă necunoscute. Însă etapele bolii sunt clare: sindromul apare când gastrinoamele se formează în stomac sau duoden.

Pancreasul este situat în cavitatea abdominală, în spatele stomacului. Acesta produce enzime care sunt esențiale în digerarea mâncării. Totodată, pancreasul produce mai mulți hormoni, inclusiv gastrina, un hormon care controlează nivelul de acid din stomac. Sucurile digestive din pancreas, ficat și vezica biliară se amestecă în duoden – acesta este momentul de vârf al digestiei. 

Tumorile care apar în SZE sunt alcătuite din celule care secretă o cantitate mare de gastrină,  iar stomacul produce prea mult acid. Excesul de acid poate poate provoca ulcer peptic sau diaree. Pe lângă aceste efecte, tumorile pot fi maligne. Tumorile cresc lent, însă cancerul se poate răspândi și în alte părți ale corpului – în zona ganglionilor limfatici sau în ficat.

 

 

Diagnosticare

Diagnosticul va fi pus în baza următoarelor investigații:

-  Istoricul medical; dacă pacientul are rude de sânge cu această boală, este probabil că a moștenit sindromul

-  Testele de sânge; acestea determină dacă nivelul de gastrină este crescut

-   Măsurarea nivelului de gastrină

-  Endoscopie digestivă superioară

-  Realizarea de CT sau RMN pentru a localiza tumorile

-   Endoscopie cu ultrasunete

 

Tratament

În tratamentul SZE, doctorii tratează atât tumorile, cât și ulcerul.

Tratamentul tumorilor

Pentru că tumorile sunt mici și dificil de localizat, operație de îndepărtare a tumorilor trebuie să fie executată de un chirurg foarte bun. Dacă bolnavul prezintă o singură tumoră, operația poate fi o soluție, însă dacă există mai multe, operația nu este cea mai indicată.

 

Tratamentul ulcerului

Acidul în exces din stomac poate fi aproape întotdeauna ținut sub control. Inhibitorii ai pompei de protoni sunt primele medicamente recomandate în acest caz, fiind cele mai eficiente. Acestea sunt niște medicamente puternice care reduce excesul de acid.

De asemenea, operația de îndepărtare a ulcerului poate fi în unele cazuri o soluție de tratament. 

 

Andra Silivestru

Citește și:

Glosita - inflamatia limbii

Colonoscopia

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP