+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 24 Octombrie 2014 11:10

usus2 ts dlmSindromul Dumping este caracterizat de un grup de simptome care apar în urma unei operații la stomac. Acest sindrom mai este cunoscut sub numele de sindromul postprandial precoce. Simptomele pot apărea imediat după imediat după alimentare sau la interval de câteva ore.

Deşi sindromul postprandial precoce poate afecta viața și stilul de viață al unei persoane, afecțiunea  nu pune viaţa în pericol. Sindromul Dumping poate fi ţinut sub control prin modificarea dietei.

 

Semne și simptome

Simptomele fazei timpurii:

Faza timpurie se poate declanşa la câteva zeci de minute după ce o persoană a
mâncat.  Simptomele sunt:

- senzație de sațietate chiar și după ingerarea unei cantități mici de mâncare
- dureri și crampe abdominale
- greaţă sau vărsături 
- diaree
- transpiraţie

- balonare

- ameţeli

Cauza simptomelor fazei timpurii - manifestările fazei timpurii apar din cauza golirii bruşte a alimentelor în intestinul subţire. Acest lucru poate fi determinat de: dilatarea intestinului subţire, apa din sistemul circulator este transferată în intestinul subţire, hormonii eliberaţi din intestinul subţire în sânge afectează tensiunea arterială. 


Simptomele fazei tardive 

Faza tardivă poate să apară la câteva ore după masă. Printre simptome se numără: 

 

- oboseală sau senzaţie de slăbiciune 
- înroşirea fetei şi transpiraţie 
- sentiment acut de foame 
- bătăi rapide ale inimii. 

- stare de confuzie

- stare de leșin

 

Cauze

Ca rezultat al intervenției chirurgicale, produse alimentare şi sucurile gastrice din stomac trec  rapid în intestinul subţire, în cazul sindromului Dumping.

Sindromul de dumping poate apărea la cel puţin jumătate din persoanele care au suferit operaţia de bypass gastric. Afecțiunea se dezvoltă, de obicei, la câteva săptămâni după intervenţia chirurgicală. Existe cazuri în care boală netratată se cronicizează.

 

Tratament

Majoritatea cazurilor se îmbunătățesc după ce persoana afectată învață să mănânce alimentele care nu agravează simptomele. De multe ori, schimbarea dietei duce la remedierea problemei.

În cazul în care schimbarea dietei nu dă rezultate, medicii vor recomanda un tratament medicamentos sau o intervenţie chirurgicală care poate ajuta la  încetinirea și golirea conţinutului stomacului. Se apelează la intervenţii chirurgicale  precum tehnici reconstructive sau operații care pot inversa operaţia de bypass gastric.

Medicamente pentru tratarea sindromului dumping:

-Acarboză (Precose). Întârzie digestia carbohidraţilor.

-Octreotid (Sandostatin). Medicament anti - diareic care poate încetini golirea alimentelor în intestin.

 

Andra Silivestru

Citește și:

Glosita - inflamatia limbii

Colonoscopia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP