+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 10 Aprilie 2012 13:46

durere abdominalaSindromul de colon iritabil (SCI) este o afecțiune comunǎ care afecteazǎ intestinul gros (colonul). Sindromul de colon iritabil provoacǎ, de obicei, crampe, dureri abdominale, balonare, diaree și constipație. În ciuda acestor simptome neplǎcute, SCI nu provocǎ daune permanente colonului.

 

 

Din fericire, spre deosebire de alte boli intestinale, cum ar fi colita ulceroasǎ și boala Crohn, sindromul de colon iritabil nu provocǎ inflamații sau schimbǎri ȋn țesutul intestinului și nici nu creşte riscul de cancer colorectal. În multe cazuri, sindromul de colon iritabil poate fi tratat prin ȋmbunǎtǎțirea dietei și a stilului de viațǎ.

 

Cauzele sindromului de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil poate fi cauzat de anomalii ale funcției mușchilor organelor tractului gastro-intestinal. O altǎ cauzǎ poate fi nivelul anormal de serotoninǎ. Serotonina este asociatǎ cu funcționarea normalǎ a creierului, dar joacă, de asemenea, un rol important ȋn funcționarea normalǎ a sistemului digestiv.

Unele persoane pot rǎspunde diferit la anumiți factori declanșatori precum:

Alimentația – Mulți oameni considerǎ cǎ simptomele se agravează atunci când mănâncă anumite alimente. Băuturile carbogazoase şi unele fructe sau legume pot produce balonare și disconfort la unele persoane cu SCI.

Stresul – Poate agrava simptomele sindromului de colon iritabil, ȋnsǎ nu le produce.

Hormonii – Cercetǎtorii considerǎ cǎ modificǎrile hormonale joacǎ un rol important ȋn agravarea sindromului de colon iritabil.

 

Simptomele sindromului de colon iritabil

Printre cele mai frecvente simptome ale sindromului de colon iritabil sunt:

  • Dureri abdominale sau crampe.
  • O senzaţie de balonare.
  • Gaze (flatulenţă).
  • Diaree sau constipație - uneori alternativ, crize de constipație și diaree.
  • Mucus ȋn scaun.

 

Diagnosticul sindromului de colon iritabil

 

Pentru stabilirea unui diagnostic, medicul specialist va ține cont de simptomele pe care pacientul le prezintǎ cȃt și de durata acestora. Medicul poate recomanda mai multe teste, inclusiv analize ale scaunului pentru a verifica dacǎ existǎ infecții sau probleme de malabsorbție. Acestea sunt:

Sigmoidoscopia flexibilǎ - Acest test examinează partea de jos a colonului (sigmoidul), cu un tub flexibil, iluminat (sigmoidoscop).

Colonoscopia - În unele cazuri, medicul poate efectua acest test ȋnainte de a pune un diagnostic. Ȋn cadrul analizei, un tub mic, flexibil este folosit pentru a examina întreaga lungime a colonului.

 

Tratamentul sindromului de colon iritabil

Tratamentul sindromului de colon iritabil se concentrează pe ameliorarea simptomelor.

În majoritatea cazurilor, simptomele ușoare ale sindromului de colon iritabil se pot controla cu succes prin gestionarea stresului şi prin modificări în dietǎ și ȋn stilul de viațǎ. Dacǎ problemele sunt moderate sau severe se pot utiliza:

  • Suplimente de fibre, prentru a preveni constipația
  • Medicamente antidiareice
  • Medicamente anticolinergice, pot fi de ajutor pentru persoanele care au crize de diaree, dar pot agrava constipația.
  • Medicamente antidepresive
  • Antibiotice pentru pacienții ale cǎror simptome sunt cauzate de ȋnmulțirea excesivă a bacteriilor din intestine.
  • Consiliere psihologicǎ

 

Terapii alternative

Acupunctura – Este utilizatǎ pentru a ajuta la relaxarea spasmelor musculare și la ȋmbunǎtǎțirea funcției intestinale.

Exerciții fizice regulate, yoga, masaj sau meditaţie.

Probioticele - Unele studii au arǎtat cǎ probiotice pot ameliora simptomele SCI, precum durerile abdominale şi balonarea.

 

Prevenirea sindromului de colon iritabil

Gǎsirea unor modalitǎți de a diminua stresul poate fi de ajutor ȋn prevenirea sau ameliorarea simptomelor. Exercițiile de relaxare și de respirație destind mușchii abdominali, ceea ce poate duce la o activitate intestinalǎ normalǎ.

 

Citește și:

Colonoscopia poate salva vieti

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului