+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 03 Martie 2014 09:31

Proctalgia-FugaxProctalgia fugax este o afecțiune caracterizatǎ prin episoade scurte de durere rectalǎ. Deși este o problemă comună, informațiile cu privire la această tulburare sunt limitate ȋn literatura de specialtate.

Proctalgia fugax se manifesta ca o durere intensă în jurul rectului, care poate dura de la câteva secunde până la câteva minute. Durerea este cauzata de crampe la nivelul mușchilor din jurul rectului, iar problema este destul de comună. Durerea poate dura până la 20 de minute și poate fi însoțita de spasme și crampe. De asemenea, se poate simți apariția nevoii de defecare chiar și cȃnd intestinul este gol.  Această condiție, deși dureroasǎ, este benignǎ și nu este un semn al unei probleme medicale mult mai grave. 

Simptomele proctalgia fugax

De obicei, oamenii dezvolta proctalgia fugax pe timp de noapte, ȋnsa o baie fierbinte sau o baie de șezut cu apa fierbinte, uneori, ajutǎ, ca simptomele sǎ nu mai aparǎ. Masajul ȋn jurul regiunii anusului poate ameliora, de asemenea, durerea. Unii oameni se simt mult mai bine atunci când iau medicamente analgezice, ȋn special cele care acționează rapid.

Durerea rectală este  o caracteristicǎ definitorie a  bolii. Pacienții pot descrie durerea ca ascuțită, ca un junghi, sau ca rasucirea unui cuțit.  Durerea rămâne, în general localizatǎ în rect, deși, ocazional, durerea poate iradia în regiunea fesieră sau la nivelul perineului. Episoadele sunt în general de scurtă durată, de la cateva secunde până la 30 minute, iar fiecare episod dureros dispare spontan. 

Diagnosticarea proctalgiei fugax

Diagnosticul de proctalgia fugax se poate face pe baza simptomelor pe care pacientul le experimenteazǎ.

O examinare atentă a regiunii perianale este imperativă, de asemenea. Fisuri, hemoroizi trombozati, sau puroi strȃns de-a lungul anilor toate pot fi identificate rapid printr-un examen fizic.

Tratamentul proctalgia fugax

Tratarea pacienților cu proctalgie poate fi dificil, deoarece simptomele dispar complet în momentul în care pacientul poate iniția tratament medical. Deoarece majoritatea pacienților au episoade foarte rare, majoritatea clinicienilor sunt reticenți ȋn a trata  un pacient cu medicamente zilnice.

O baie de șezut caldǎ sau chiar o clismă cu apă caldă la începutul atacului poate fi foarte utilǎ. Episoadele de durată pot fi tratate cu benzodiazepine sau antispastice musculare.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Glosita - inflamatia limbii

Colonoscopia

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP