+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 10 Aprilie 2012 14:36

pancreatitaPancreatita este o inflamație a pancreasului, fiind identificate două tipuri de pancreatită: acută și cronică.

 

 

Situat în partea de sus a abdomenului, ȋn spatele stomacului, pancreasul joacă un rol important în digestie. Pancreasul este o glandǎ care produce două tipuri principale de substanţe: enzimele digestive și hormonii digestivi.

Enzimele ajutǎ la descompunerea proteinelor și a grǎsimilor din alimentele ingerate, pentru a permite substanțelor nutritive sǎ fie absorbite.

Hormonii digestivi, insulina şi glucagonul, sunt eliberați ȋn fluxul sanguin. Ei controleazǎ nivelul de zahǎr din sȃnge și au un rol important în apariția diabetului zaharat.

Inflamaţia pancreasului are diverse cauze. O dată ce glanda se inflameazǎ, afecțiunea poate progresa prin umflarea glandei şi a vaselor de sȃnge din jur, cauzȃnd sȃngerǎri și infecții.

Sucul pancreatic rǎmȃne captiv ȋn pancreas şi începe sǎ "digere" organul. În acest caz, glanda nu mai este în măsură să ȋși îndeplinească funcţiile normale.

Pancreatita acutǎ

Pancreatita acutǎ este o inflamație a pancreasului care apare brusc şi, de obicei, se amelioreazǎ ȋn cȃteva zile cu tratament adecvat. Atacurile sunt, de obicei, uşoare, ȋnsă aproximativ 20% dintre cazurile ȋnregistrate evolueazǎ spre forma severǎ a pancreatitei acute. Pancreatita acută poate apărea de la câteva ore pȃnǎ la douǎ zile după consumul de alcool. Alte cauze de pancreatită acută includ: traumatismul abdominal, infecţiile, tumorile, anomalii genetice ale pancreasului, litiaza biliarǎ, diabetul zaharat, dislipidemiile, hipertensiunea arterialǎ, ateroscleroza, precum și anumite medicamente.

Pancreatita cronicǎ

Pancreatita cronicǎ apare, de obicei, dupǎ episoade de pancreatitǎ acutǎ. Boala apare atunci cȃnd enzimele digestive afecteazǎ pancreasul şi ţesuturile din apropiere, provocȃnd atacuri dureroase.

Cea mai frecventǎ cauzǎ a pancreatitei cronice este consumul de alcool prelungit. Forma cronicǎ de pancreatitǎ poate fi declanșatǎ de un atac de pancreatitǎ acutǎ, care poate afecta canalul pancreatic. Simptomele pot varia ȋn cazul pancreatitei cronice și nu de puține ori boala poate fi asimptomaticǎ pȃnǎ la un atac dureros.

 

Cauzele care duc la apariția pancreatitei

Abuzul de alcool și litiaza biliarǎ sunt cele două cauze principale ale pancreatitei, responsabile de 80% - 90% din cazurile de pancreatitǎ. În aproximativ 15% din cazurile de pancreatită acută şi 40% din cazurile de pancreatitǎ cronicǎ, cauza nu este cunoscută.

Cauzele pancreatitei acute:

 • Expunerea la anumite substanţe chimice.
 • Traumatismele abdominale.
 • Factori ereditari.
 • Intervenţii chirurgicale sau anumite proceduri medicale.
 • Infecţii.
 • Anomalii ale pancreasului sau ale intestinului.
 • Niveluri ridicate de grǎsimi ȋn sȃnge.

 

Cauzele pancreatitei cronice

Cele mai multe cazuri de pancreatitǎ cronicǎ sunt cauzate de abuzul de alcool. Existǎ și alte cauze ale pancreatitei cronice precum: dezechilibrele metabolice, cauzele ereditare, calculii biliari. Calculii biliari se formeazǎ ȋn urma acumulǎrii de substanțe în interiorul vezicii biliare. O „piatrǎ" poate obstrucționa canalul pancreatic, astfel sucurile digestive rǎmȃn în interiorul pancreasului. Pancreatita cauzatǎ de calculii biliari tinde să apară mai frecvent la femeile cu vȃrste peste 50 de ani.

 

Simptomele pancreatitei

Pancreatita acutǎ

Simptomele debuteazǎ brusc și violent. Pe lângă durere, pacienții pot avea și alte simptome precum:

 • Greaţă.
 • Febră, frisoane sau ambele.
 • Abdomen umflat.
 • Bătăi rapide ale inimii.

 

În cazuri foarte grave, cu infecţie sau sângerare, o persoană poate prezenta următoarele simptome:

 • Slăbiciune sau senzaţie de oboseală.
 • Senzaţie de leşin sau ameţealǎ.
 • Letargie.
 • Iritabilitate.
 • Confuzie sau dificultǎți de concentrare.
 • Dureri de cap.

 

Dacă tensiunea arterială devine extrem de scăzutǎ, organele corpului nu primesc suficient sȃnge pentru a-și îndeplini funcţiile normale, iar pacienții pot suferi un șoc circulator.

 

Pancreatita cronicǎ

Simptomele sunt asemǎnǎtoare cu cele ale pancreatitei acute, cu diferanța cǎ durerea este, de obicei, constantǎ. De multe ori, durerea dispare atunci cȃnd starea pacientului se ȋnrǎutǎțește. Lipsa dureri nu este un semn bun, deoarece existǎ riscul ca ea sa indice oprirea funcționǎrii pancreasului.

Ȋn cazul pancreatitei cronice, pot apǎrea complicații pe termen lung, precum:

 • Incapacitatea de a produce insulină (diabet zaharat)
 • Incapacitatea de a digera alimente (pierdere în greutate şi deficienţe nutriţionale)
 • Hemoragie (anemie)
 • Afecţiuni hepatice (icter)

 

Diagnosticul pancreatitei

Pancreatita acutǎ

Atunci cȃnd medicul specialist identifică simptomele specifice pancreatitei, acesta va adresa pacientului ȋntrebǎri despre stilul de viaţă şi obiceiurile sale, precum şi ȋntrebari despre istoricul medical şi chirurgical.

Pentru diagnosticul corect se pot realiza urmǎtoarele analize:

 • Determinarea nivelului amilazemiei și a lipazei serice.
 • Teste pentru funcția renalǎ
 • Teste de sȃnge care sǎ indice nivelul calcemiei, nivelul zahǎrului din sȃnge, semne de infecții;
 • Radiografia abdominalǎ
 • Scanarea CT - prezintǎ posibilele complicaţii ale pancreatitei în detaliu și evidenţiază inflamaţia sau distrugerea pancreasului.

 

Pancreatita cronicǎ

 • Determinarea nivelului trigliceridelor.
 • Determinarea nivelului amilazemiei și a lipazei serice.
 • Ecografia abdominalǎ - Este un test imagistic care examineazǎ vezica biliarǎ și canalele de legătură ale vezicii biliare, ficatului, pancreasului şi ale intestinul subțire.
 • Colangiopancreatografia endoscopicǎ retrogradǎ (ERCP) este un test de imagisticǎ, el folosește un endoscop (un tub subtire, flexibil, cu o camerǎ video micǎ la capăt) pentru a vizualiza pancreasul şi structurile din jur. După sedare, un endoscop este trecut prin gura pacientului, cǎtre stomac şi intestinul subţire. Dispozitivul injecteazǎ apoi un colorant temporar în conductele de legătură ale ficatului, vezicii biliare, pancreasului si ale intestinul subțire.

 

Tratamentul pancreatitei

Tratamentul pancretitei acute

Ȋn pancreatita acută, alegerea tratamentului se bazează pe gravitatea atacului. Dacă nu există complicaţii, tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor şi pe susţinerea funcţiilor corpului, astfel ȋncȃt pancreasul sa se poatǎ recupera.

Cei mai mulți pacienți care au un atac de pancreatitǎ acutǎ sunt internați ȋn spital și rǎmȃn cateva zile sub supraveghere. Acestora li se administreazǎ antispastice si mǎști cu oxigen, precum și fluid intravenos pentru a preveni deshidratarea. Tratamentul medicamentos implicǎ administrarea de antienzime, medicamente pentru a calma durerea și chiar antibiotice pentru a preveni infecțiile. Pancreatita se poate complica foarte ușor. În cazul în care apar anumite complicaţii (vătămarea gravă a pancreasului, sângerare, pseudochisturi sau abces) , intervențiile chirurgicale pot fi necesare pentru a elimina ţesuturile afectate. Dacă pancreatita este cauzatǎ de calculi biliari, medicul poate opta pentru realizarea unei colecistectomie. Dupǎ ce calculii sunt îndepǎrtați, inflamația scade ȋn intensitate și treptat, pancreasul se recupereazǎ.

Tratamentul pancreatitei cronice

Ȋn pancreatita cronicǎ, tratamentul se concentrează pe ameliorarea durerii şi pe evitarea agravǎrii afecțiunii. O altă preocupare este aceea de a maximiza capacitatea pacientului de a mȃnca și de a digera alimentele.

Enzimele pancreatice pot fi administrate pentru a ajuta la digerarea alimentelor. În cazul în care pancreasul nu produce suficientǎ insulinǎ, injecțiile cu această substanțǎ pot fi o soluție. Persoanele diagnosticate cu pancreatitǎ cronicǎ sunt sfătuiţi să oprească consumul de alcool și sǎ ȋși modifice dieta.

Pancreatita cronicǎ necesitǎ intervenții chirurgicale ȋn cazul ȋn care apar complicațiile: obstrucții biliare, chisturi și pseudochisturi pancreatice, hemoragii digestive.

 

Prevenirea pancreatitei

Eliminarea completǎ a consumul de alcool este singura cale de a reduce apariția de noi atacuri în cazurile de pancreatită cauzate de consumul de alcool, cȃt și pentru a preveni dezvoltarea unor complicaţii, care pot fi fatale.

 

 

Citește și:

Medicament experimental impotriva cancerului pancreatic

Diabetul zaharat – generalitati

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP