+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 20 Septembrie 2013 10:08

Obstructie-intestinalaObstrucție intestinală este un blocaj  parțial sau complet al intestinului, ce impiedicǎ trecerea alimentelor sau a lichidelor. Obstrucție intestinală poate fi cauzatǎ de anumite adeziuni la nivelul abdomenului, care se formează dupǎ intervenția chirurgicalǎ, diverticulită, hernii și tumori.  De cele mai multe ori blocarea poate avea loc in intestinul subtire, iar ȋn cazuri severe poate duce la oprirea alimentǎrii cu sȃnge a intestinului. Cu toate acestea, cu asistențǎ medicală promptă, obstrucție intestinală poate fi tratatǎ cu succes.

Cauzele care duc la dezvoltarea obstrucției intestinale

Obstrucție mecanică a intestinului subțire.

 Cauzele cele mai frecvente de obstrucție mecanică a intestinul subțire, sunt:

Aderențe intestinalele - benzi de țesut fibros ȋn cavitatea abdominalǎ care se pot forma dupǎ intervenții chirurgicale abdominale sau pelviene

Herniile 

Tumori în intestinul subțire

Boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn

Răsucirea intestinului 

Obstrucție mecanică a colonului (a intestinului gros) 

Obstrucția mecanicǎ este mult mai puțin frecventǎ la nivelul colonului și poate fi provocatǎ de:

Diverticulita - o afecțiune în care diverticulii din tractul digestiv devin inflamați sau infectați

Răsucirea colonului

Ileus paraliticse definește drept o ocluzie intestinalǎ ce apare ca urmare a unei paralizii trecătoare a intestinului subțire.  Ileus paralitic pot provoca simptome de obstrucție intestinală, dar nu implică un blocaj fizic. În ileus paralitic, problemele musculare sau nervoase perturbǎ contracțiile musculare normale coordonate ale intestinelor, care duce la încetinirea sau oprirea mișcării alimentelor și a fluidelor prin sistemul digestiv.  Ileus paralitic pot afecta orice parte a intestinului și poate fi cauzat de:

Intervenții chirurgicale abdominale

Intervenții chirurgicale pelvine

Anumite medicamente, inclusiv antidepresive și medicamente pentru durere care afecteazǎ mușchii și nervii

Tulburǎri musculare sau nervoase cum ar fi boala Parkinson

Simptomele obstrucției intestinale

Simptomele obstrucție intestinale includ: 

Crampele abdominale

Greață

Vărsături

Diaree sau chiar constipație 

Distensie

Diagnosticarea obstrucției intestinale

Medicul va ȋntreba pacientul despre istoricul medical și despre simptomele pe care le experimenteazǎ. Acesta va realiza un examen fizic pentru a evalua situația. Dacǎ abdomenul este umflat sau sau dacă există un „nod” la nivelul abdomenului medicul poate suspecta obstrucția intestinalǎ iar ȋn acest caz va recomanda o radiografie abdominalǎ sau o tomografie computerizatǎ a abdomnului. Aceste teste ajutǎ medicul sǎ determine dacǎ obstrucția este de fapt ileus paralitic sau este o obstrucție mecanică, dar și dacă obstrucția este parțială sau completă.

Tratamentul obstrucției intestinale

Tratamentul obstrucției intestinale se face ȋn spital. Când  pacientul ajunge la spital, medicii vor lucra în primul rând pentru stabilizarea acestuia prin administrarea de  fluide ȋn mod intravenos,  prin punerea unei sonde nazo-gastrică prin nas și în stomac pentru a extrage aerul și fluidul existent și pentru a calma umflarea abdomenului.

Tratamentul pentru obstrucția mecanică parțială - ȋn cazul ȋn care pacientul suferǎ de obstrucție mecanică parțială acesta poate sǎ nu mai necesite tratament suplimentar dupǎ ce a fost stabilizat. Medicul vă poate recomanda o dieta specialǎ sǎracǎ ȋn fibre, pe care intestinul blocat sǎ o proceseze mai ușor.

Tratamentul pentru obstrucția mecanicǎ completǎ - În acest caz pacientul va avea nevoie de o intervenție chirurgicalǎ pentru a elibera blocajul. Procedura  va depinde de ceea ce cauzează obstrucție dar și de care parte a intestinului este afectatǎ. Chirurgia implicǎ eliminarea obstrucției  precum și orice secțiune a intestinului care s-a deteriorat. 

Alternativ , medicul poate recomanda tratarea obstrucției cu un stent metalic de auto - expansiune. Tubul este introdus în colon printr-un endoscop. Acesta  forțează colonul sǎ se deschidǎ. 

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Esofagita

Abcesul hepatic

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP