+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 12 Iulie 2013 13:38

infectie-norovirusInfecția cu norovirus este o afecțiune ce provoacǎ diaree severǎ și vǎrsǎturi, iar acești viruși sunt o cauzǎ  majoră a bolior gastrointestinale. De obicei, persoanele care suferă de această infecție dezvoltă diaree și dureri abdominale în termen de 24 până la 48 de ore de la expunere. Simptomele produse de norovirus pot dura câteva zile, dar cele mai multe persoane își revin complet fǎrǎ tratament. Cu toate acestea, persoanele în vârstă sau persoanele care suferǎ și de alte boli pot necesita îngrijire medicală.  Infecția cu norovirus este foarte contagiosǎ și se rǎspȃndește  prin alimente sau apǎ contaminate cu materii fecale în timpul pregătirii. 

 

Cauzele infecției cu norovirus

Norovirusul este foarte contagioas și se gǎsește cu preponderențǎ ȋn materia fecală a persoanelor și a animalelor infectate. Stridiile, salata și zmeura sunt printre alimentele care au fost responsabile de infectare ȋn unele cazuri. Mai mult, orice aliment nespălat corespunzător poate transmite virusul. Metodele de transmitere includ:

Consumul de alimente contaminate

Apǎ potabilǎ contaminatǎ

Ducerea mânii la gură după ce mâna a fost în contact cu o suprafață sau un obiect contaminat  

Norovirusul  este dificil de eradicat, deoarece acesta poate rezista și la temperaturi calde și la temepraturi reci, dar  și cele mai multe dezinfectante.

Simptomele infecției cu norovirus

 

Simptome de infecție norovirus includ:

Greață

Vărsături

Durere abdominală

Crampe abdominale

Diaree apoasǎ 

Pierderea ȋn greutate

Indispoziție

Febrǎ

Perioada de incubație a infecției cu norovirus este, de obicei, de 24 până la 48 ore după prima expunere la virus, iar simptomele apar, de obicei,  ȋn una pȃnǎ la trei zile. Unele persoane cu infecție  cu norovirus pot sǎ nu prezinte simptome. Cu toate acestea, aceștia sunt încă contagioși și  pot răspândi virusul și altora.

Diagnosticarea infecției cu norovirus

Ȋn marea majoritate a cazurilor diagnosticul se pune dupǎ simptomele pe care pacientul le prezintǎ. Norovirus pot fi identificate cu ajutorul unui test al scaunului.

Tratamenntul infecției cu norovirus

Medicii au tendința de a lăsa infecția cu norovirus sǎ ȋși urmeze cursul, mai ales cǎ nu existǎ o terapie specifică pentru gastroenterita cauzatǎ de norovirus. Prin urmare, pacienții trebuie sǎ aibǎ o alimentație ușoarǎ, o dietă ușoară, cu alimente ușor de digerat precum: orez, pâine, supe sau paste. Este important sǎ se ȋnlocuiascǎ fluidele pierdute prin vărsături sau diaree, mai ales la copiii foarte mici sau la persoanele în vârstă. Copii și vârstnicii sunt deosebit de sensibili la deshidratare. Pacienții care nu pot să bea suficiente lichide vor avea nevoie ca acestea sǎ le fie   administrate  intravenos.

 

Prevenirea infecției cu norovirus

Spălați-vă mâinile.

Evitați consumul de alimente și apa contaminate. 

Dezinfectați zonele contaminate cu clor.

Stați acasǎ ȋn cazul ȋn care  suferiți de o infecție cu norovirus. Boala este contagiosǎ ȋncǎ  trei zile de la dispariția simptomelor.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Toxiinfectia alimentara

Constipatia – cauze si tratament

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului