+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 15 Aprilie 2013 11:21

infectie-helicobacter-pyloriHelicobacter Pylori  este o bacterie care provoacă inflamaţia cronică  a mucoasei interioare a stomacului. Această bacterie este, de asemenea, cea mai frecventă cauză de ulcer la nivel mondial. Persoanele infectate transportă pe termen nelimitat infecţia cu excepţia cazului în care sunt tratate cu medicamente pentru eradicarea bacteriei.


Statistic, unul din şase pacienţi cu infecţie  Helicobacter  pylori va dezvolta ulcer de stomac sau duoden. H. Pylori este, de asemenea,  asociat cu cancerul de stomac şi cu un tip rar de tumoare limfocitara a stomacului numită limfom MALT.

Cauzele apariţiei infecției cu Helicobacter Pylori

Helicobacter Pylori poate fi transmis de la persoană la persoană prin salivă, vomă sau materiile fecale ale omului infectat. H. pylori poate fi, de asemenea, răspândită prin alimente sau apă contaminată. Infecția este, de obicei, dobândită în timpul copilăriei. Există şi o serie de factori de risc precum:  factorii genetici (riscul este mai mare la rudele de gradul I), sexul, vârsta.

Simptomele infecției cu Helicobacter Pylori


Cei mai mulţi oameni infectaţi cu această bacterie nu vor prezenta semne sau simptome. Nu este clar de ce la unii oameni se manifestă şi la alţii nu, însă specialiştii consideră că unii oameni sunt mai rezistenţi la efectele bacteriei.
Atunci când apar, acestea pot fi:
•    Dureri sau arsuri în zona abdomenului.
•    Greaţă
•    Vărsături
•    Balonare
•    Pierdere în greutate
•    Indigestie

Diagnosticarea infecției cu Helicobacter Pylori

Medicul poate recomanda diferite teste pentru a determina infecţia cu Helicobacter Pylori iar acestea sunt:
•    Testul anticorpilor serici- poate dezvălui dacă în corp este prezentă o infecţie, procedura este aceeaşi ca şi pentru analizele de rutină.
•    Testul antigenului de la nivelul materiilor fecale - un test de laborator care caută proteine străine (antigeni), asociaţi cu infecţia  Helicobacter Pylori.
•    Testul respirator cu uree - în timpul unui test de respiraţie, se va  înghiţi o pastilă sau  un lichid  care conţine molecule de carbon radioactiv. Dacă este prezentă o infecţie cu H. Pylori, carbonul radioactiv este eliberat atunci când soluţia este eliberată în stomac. Organismul absoarbe carbon radioactiv şi îl  expulzează atunci când pacientul expiră. Expirarea se face într-un recipient iar medicul foloseşte un dispozitiv special pentru a detecta  carbonul radioactiv.

Tratamentul infecției cu Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori este dificil de eradicat, deoarece poate dezvolta rezistenţă la antibioticele utilizate în mod obişnuit. Din acest motiv, tratamentul se face cu două tipuri de antibiotic. Medicul specialist va prescrie şi un tratament pentru suprimarea nivelului de acid, pentru a ajuta vindecarea mucoasei stomacului. În prezent, în eradicarea bacteriei sunt recomandate anumite scheme de tratament care au la bază un antisecretor şi două tipuri de antibiotice.

Prevenirea infecției cu Helicobacter Pylori


Anumite mǎsuri pot ajuta la ajuta la reducerea transmiterii bacteriei H. pylori:
Toți pacienții cu simptome cronice gastrointestinale care pot fi asociate cu infecția cu H. pylori ar trebui să se tratez pentru a preveni expunerea la bacterie și a membriilor familiei. Menținerea unui stil de viațǎ  sǎnǎtos, bogat ȋn legume crucifere (conopidǎ, varza, broccoli) poate ajuta la prevenirea infecției. Ȋn prezent, cercetǎtorii ȋncearcǎ sǎ realizeze un vaccin împotriva infecției H. Pylori, mai ales cǎ infecția cu aceastǎ bacterie este o infecției foarte rǎspȃnditǎ la nivelul ȋntregii lumi.

                                                                                                                    Autor: Lavinia Radu


Citește și:
Consumul moderat de bere scade riscul de a dezvolta ulcer
Ulcerul gastroduodenal


explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap