+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 07 Noiembrie 2014 07:45

esofag-barrettÎn cazul esofagului Barrett, țesutul tubului care face legătura între gură și stomac este înlocuit de un țesut similar cu mucoasa intestinală. Sunt diagnosticați cu această afecțiune în special persoanele care suferă de reflux gastroesofagian.

Esofagul Barrett este asociat cu un risc crescut de cancer esofagian. Chiar dacă riscul este unul scăzut, este important ca persoana afectată să meargă regulat la doctor pentru a depista din timp celule precanceroase. Odată descoperite, celulele precanceroase sunt descoperite, cancerul se poate preveni cu ajutorul tratamentului.

 

Semne și simptome

Schimbările de țesut care apar în cazul esofagului Barrett nu cauzează simptome. Semnele și simptomele experimentate apar, de obicei, din cauza bolii se reflux esofagian:

-arsuri la stomac frecvente

-dificultate în a înghiți alimentele

-durere toracică – nu foarte frecvent

Majoritatea persoanelor însă, nu prezintă niciun fel de simptom.

Dacă arsurile la stomac și refluxul acid durează mai multe de cinci ani, trebuie mers la doctor deoarece este posibil să fie vorba despre apariția esofagul Barrett. Trebuie imediat mers la medic dacă o persoană prezintă:

-are dureri toracice – ceea ce ar putea indica un atac de cord

-prezintă dureri la înghițire

-vomită sânge roșu sau de culoarea cafelei măcinate

-au scaune negre sau cu sânge

 

Cauze

Cauza exactă a esofagului Barrett nu este cunoscuă. Majoritatea oamenilor care au această boală suferă de reflux gastro-duodenal. În cazul acestui reflux, conținutul stomacului urcă înapoi pe esofa, deteriorând, din cauza acidității crescute, esofagul.  Cu toate acestea, există persoane care nu au avut niciodată simptome precum arsuri la stoma și reflux acid.

 

Factori de risc

Factorii de risc care pot duce la apariția esofagului Barrett sunt următoarele:

-arsuri la stomac cronice

-vârsta – boala este mult mai frecventă la persoanele mai în vârstă

-sexul – bărbații sunt mai predispuși decât femeile

-rasa albă

-supraponderabilitatea

-fumatul

 

Complicații

Persoanele cu esofag Barrett prezintă risc crescut de a dezvolta cancer esofagian.

 

Diagnostic

Endoscopia este folosită în general pentru a diagnostica esofagul Barrett. Țesutul normal al esofagului trebuie să fie pal și lucios, însă în cazul prezenței bolii, țesutul este roșu. De obicei, se ia o mostră de țesut pentru a se efectua o biopsie pentru a se determina gradul de deteriorare a țesutului esofagian.

 

Tratament

Tratarea esofagului Barrett pot fi folosite tratamente endoscopice sau chirurgicale. Tratamentul endoscopic este folosit în cazul displaziei severe și a cancerului esofagian.

Tratamentul chirurgical este recomandat în cazul în care este necesară îndepărtarea unei părți a esofagului. Din păcate, nu toate persoanele care necesită această intervenție o pot tolera. Pentru aceste persoane se vor folosi tratamente endoscopice minim invazive.

 

 

Andra Silivestru

Citește și:

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP