+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 13 Septembrie 2013 12:09

esofagitaEsofagita se definește drept inflamația care afectează țesuturile esofagului, tubul muscular prin care se realizeazǎ legǎtura ȋntre gurǎ și stomac. Esofagita face ca pacintul sǎ aiba probleme de  înghițire și cauzeazǎ dureri în piept. Cauzele esofagitei pot fi variate de la  infectii, anumite medicamente orale sau chiar unele alergii. Tratamentul recomandat de medic pentru esofagitǎ depinde de cauza afecțiunii dar și de gradul de severitate al leziunilor tisulare. Dacǎ este lăsatǎ netratată, esofagita poate modifica structura și funcția esofagului.

Cauzele care duc la dezvoltarea esofagitei

Existǎ mai multe tipuri de esofagitǎ, ȋn funcție de factorul care a dus la apariția bolii. Astfel:

Esofagita de reflux - Simptomele RGE includ un reflux de acid şi arsuri la somac. Esofagita de reflux este o complicație a  RGE  ce cauzeazǎ inflamația cronicǎ a țesutului esofagian.

Esofagita eozinofilicǎ – Apare atunci cȃnd existǎ un nivel ridicat de celule albe ca răspuns la un agent alergen. Unele dintre  alimentele care pot cauza esofagita eozinofilicǎ includ: lapte, ouă, grâu, soia, alune, fasole, secară și carne de vită. Persoanele cu esofagita eozinofilicǎ pot avea și alergii nealimentare, care se pot activa prin inhalare cum ar fi alergia la polen.

Esofagitǎ indusǎ de medicamente – Mai multe medicamente orale pot provoca leziuni dacă rămân în contact cu mucoasa esofagului  o perioadă mai lungǎ de timp. De exemplu, dacă o pilulă este înghițitǎ cu puțină apǎ sau fără apă, aceasta poate rămâne în esofag. Medicamente care pot produce esofagitǎ sunt: aspirina, ibuprofen,  naproxen, antibioticele.

Esofagita infecțioasǎ - Esofagita poate fi, de asemenea, cauzată de o infecție bacteriană, virală, fungicǎ sau parazitarǎ. Esofagita infecțioasă este relativ rarǎ și apare cel mai frecvent la persoanele cu sistem imunitar slǎbit, cum ar fi persoanele cu HIV / SIDA sau cancer.

De asemenea, dacǎ ȋn cavitatea bucalǎ este prezentǎ Candida albicans aceasta poate produce esofagitǎ infecțioasǎ. Aceste infecții sunt frecvent asociate cu o slabă funcționare a sistemului imunitar, diabet, cancer și utilizarea de antibiotice.

Simptomele esofagitei

Semnele esofagitei pot include:

Dificultǎți la înghițire (disfagie)

Durere la ȋnghițire

Dureri ȋn piept, mai ales ȋn spatele sternului

Produsele alimentare înghițite pot ramȃne blocate ȋn esofag 

Greață

Vărsături

Durere abdominală

Tuse

Scăderea apetitului

 

La copiii mici, simptomele esofagitei pot include:

Dificultǎți la  hrǎnire

Dezvoltarea lentǎ

Dignosticarea esofagitei

După ce medicul realizeazǎ un examen fizic amănunțit și analizeazǎ istoricul medical al apcinetului, acesta poate recomanda mai multe teste de diagnostic:

Endoscopia: Ȋn cadrul analizei un tub lung și flexibil este folosit pentru a vizualiza esofagul

Biopsia: Ȋn timpul acestui test, o micǎ mostrǎ de țesut esofagian este prelevatǎ pentru a fi analizatǎ la microscop.

Examenul de bariu: Ȋn timpul acestei proceduri, se realizeazǎ o radiografie a esofagului după ce pacientul a bǎut o soluție de bariu. Această analizǎ permite medicilor sǎ vizualizeze orice anomalie.

Tratamentul esofagitei

Medicul poate recomanda anumite medicamente pentru a trata esofagita de reflux, eozinofilicǎ și esofagita infecțioasǎ. Pacientul poate urma tratament cu: steroizi, inhibitori ai pompei de protoni, sau medicamente pentru a trata o infecție fungicǎ, baterianǎ sau viralǎ.

În timpul tratamentului pentru esofagită, există anumite măsuri ce pot ajuta la limitarea disconfortului resimțit de pacient:

Evitarea alimentelor picante

Evitarea alimentelor tari

Evitarea alimentelor și a bǎuturilor acide

Introduceți ȋn alimentație mai multe, cum ar fi: mere, cereale cu lapte, piure de cartofi, creme, budinci și shake-uri.

Mestecați bine alimentele

Evitați consumul de alcool și tutunul

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Disfagia - simptome, diagnostic, tratament

Spasmul esofagian

 

 

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP