+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 11 Iulie 2013 10:45

diareeDiareea se descrie drept un simptom care duce la modificarea consistenței scaunului, ȋntr-unul mai apos decât de obicei. În cele mai multe cazuri, diareea dureazǎ cȃteva zile, ȋnsǎ aceasta poate dura și săptămâni. În aceste situații, diareea poate fi un semn al unor tulburǎri grave, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale sau a altor boli mai puțin severe precum  sindromul de intestin iritabil.

Cauzele care duc la dezvoltarea diareei

În mod normal, colonul absoarbe lichide din alimentele pe care  o persoanǎ le ingerǎ, rezultatul fiind un scaun semisolid. Dacă lichidele din alimentele ingerate nu sunt absorbite, atunci rezultatul este un scaun apos.

 

Cauzele frecvente de diaree includ:

 

Virușii - Virușii care pot provoca diaree includ virusul Norwalk, citomegalovirus și hepatita virală. 

 

Bacterii și paraziți -  Prin intermediul alimentelor sau a apei contaminate anumite  bacterii sau paraziti pot provoca modificarea scaunelor. Cauzele bacteriene frecvente de diaree includ Campylobacter, Salmonella, Shigella și Escherichia Coli.

 

Medicamentele -  Antibioticele sunt medicamentele care produc adesea diaree deoarecce acestea  distrug bacteriile, atât cele bune și cele rele, iar acest lucru poate perturba echilibrul natural al bacteriilor din intestine. 

 

Dupǎ intervenții chirurgicale -  Unele persoane pot avea diaree dupǎ ce au suferit anumite intervenții chirurgicale abdominale.

 

 Intoleranța la lactoză -  Lactoza este un zahăr prezent în lapte și ȋn alte produse lactate, iar mulți oameni au dificultăți în digerarea lactozei.

 

 Fructoza -  Fructoza este un zahăr găsit în mod natural în fructe și miere și poate provoca diaree la persoanele care au probleme digestive.

 

 Diareea cronică are o serie de alte cauze și anume:  boala Crohn, colita ulcerativă, boala celiaca, colita microscopică și sindromul de colon iritabil.

 

Simptomele diareei

Diareea este un simptom al unei probleme de sănătate, cum ar fi o infecție cu un virus. Diareea cronicǎ, ce dureazǎ mai mult de 4 săptămâni, poate fi un semn al unor boli precum bolile inflamatorii intestinale.

 

Simptomele pot include:

• Scaune frecvente

• Dureri abdominale, crampe

• Febră, frisoane, stare de rău general

• Sete

• Pierdere ȋn greutate

 

Tratamentul diareei

Ȋn multe cazuri, diareea va dispare de la sine. Cu toate acestea, în cazurile severe, medicul poate prescrie antibiotice în cazul în care diareea este cauzată de o infecție bacteriană.

Pentru a ȋnlocui fluidele pierdute - Apa este o modalitate bunǎ de a înlocui lichidele pierdute, ȋnsǎ acesta nu conține săruri și electroliți, mineerale de care orgaanismul are aveți nevoie. Mai mult acestǎ lipsǎ poate cauza un dezechilibru electrolitic, care poate afecta inima. Puteți ajuta la menținerea nivelului de electroliți prin consumul de sucuri de fructe bogate ȋn  potasiu sau prin consumul de supe ȋn care adǎugați sare.

Nutriție și suplimente:

Orezul, sucurile proaspete de legume (mai ales morcov și țelină), supa sau alte ciorbe ajutǎ la refacerea  echilibrului electrolitic.

Probioticele - luate sub forma de pulbere sau sub formă de capsule, ajutǎ la menținerea bacterii "bune" ȋn intestine. Ele pot ajuta la ameliorarea diareei, iar iaurturile cu culturi de bacterii vii pot ajuta la prevenirea diareei.    

Glutamina -  poate ajuta la tratarea diareei cauzate de iritarea mucoasei intestinale. Cu toate aacestea, glutamina poate interfera cu anumite medicamente, inclusiv cu unele medicamente utilizate ȋn chimioterpie.

Suplimentele de zinc  (10 - 20 mg pe zi) -  pt ajuta la ȋmbunǎtǎțirea barierei imunitare.

 

Aautor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Constipatia – cauze si tratament

Bolile inflamatorii intestinale (BII)

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP