Diareea Brainerd se află pe lista celor mai misterioase boli din lume. Aceasta a fost semnalată în 1983, în orașul american Brainerd. Peste 122 de persoane au suferit de diaree acută în acelaşi timp. Mai mult, aceștea au mers zile bune, între 10 și 12 ore pe zi la toaletă. Înregistrările din acea perioadă arată că oamenii aveau dureri cumplite și sufereau de oboseală cronică.
Afecțiunea a dispărut ca prin minune după o săptămână, toți locuitorii vindecându-se în același timp. De aceea, boala misterioasă poartă numele orașului în care s-a petrecut. Șapte focare de Diaree Brainerd au mai fost raportate din 1983. Șase au avut loc în Statele Unite, dintre care cinci au fost în mediul rural. Un focar a avut loc pe un vas de croazieră în America de Sud și a afectat 58 de persoane. Un studiu de gastroenterologi a sugerat că mulți pacienti care nu sunt asociați cu un focar cunoscut, solicită tratament pentru boli compatibile cu Diareea Brainerd. Cazurile sporadice de Diaree Brainerd sunt în continuare studiate de specialiști.
Cauzele apariției Diareei Brainerd
În ciuda investigaților clinice și de laborator extinse, cauza apariției Diareei Brainerd nu a fost încă identificată. Deși este considerat a fi un agent infecțios, căutările intensive pentru patogeni bacterieni, parazitari, virali nu au avut succes până în prezent. Rămâne valabilă posibilitatea că Diareea Brainerd este cauzată de o toxină chimică, dar nici o astfel de toxină a fost încă găsită. De asemenea, printre cauze s-a luat în considerare faptul că oamenii au consumat apă nefiartă.
Simptomele Diareei Brainerd
Diareea Brainerd se manifestă prin 10-12 de episoade pe zi de diaree acută și apoasă. Simptomele de însoțire includ:
• Gaze
• Crampe abdominale ușoare
• Oboseală
• Greață
• Vărsături
• Simptome sistemice, cum ar fi febra
• Pierdere în greutate
Tratament pentru Diareea Brainerd
Nu există un tratament curativ cunoscut pentru Diareea Brainerd. Au fost încercați mai mulți agenți antimicrobieni, precum trimetoprim-sulfametoxazol, ciprofloxacin, doxiciclină, ampicilină, metronidazol și paromomicină, dar fără succes. Nu a existat nici un răspuns la steroizi sau la agenți anti-inflamatorii. Aproximativ 50% din pacienți raportează o oarecare ușurare a simptomelor, cu doze mari de medicamente, cum ar fi loperamidă, difenoxilat și analgezic.
Autor: Alexandra Necula
Citește și: