Chisturile pancreatice sunt niște formațiuni anormale, sub forma unor sǎculeți de lichid la nivelul pancreasului. Deși cele mai multe chisturi pancreatice nu sunt canceroase, ele pot varia de la pseudochisturi benigne la chisturi maligne (canceroase).
Pseudochisturile pancreatice:
Cauzele care duc la apariția chistului pancreatic
Ȋn multe cazuri, nu se cunosc cuzele care duc la apariția chistului pancreatic, ȋnsǎ existǎ cȃțiva factori care pot determina aceastǎ afecțiune:
Simptomele chistului pancreatic
Chisturile pancreatice, inclusiv pseudochisturi, pot fi asimptomatice sau pot produce simptome moderate pȃnǎ la simptome severe. Simptomele pot apărea în urma unui atac de pancreatită.
Cȃnd sunt prezente, cele mai frecvente simptome includ:
Complicațiile care pot apǎrea de la chisturile pancreatice sau de la pseudochisturi sunt:
Diagnosticul chistului pancreatic
Pseudochisturile pancreatice pot fi greu de diagnosticat, deoarece simptomele pot fi similare cu diverse alte boli. Deoarece pancreasul este situat adȃnc ȋn interiorul cavitǎții abdominale, tehnologia imagisticǎ este des utilizatǎ pentru a localiza şi a diagnostica chisturile pancreatice precum și pseudochisturile.
Ȋn unele cazuri, caracteristicile şi localizarea chistului ȋn pancreas, alǎturi de vȃrsta și sexul pacientului poate ajuta medicul sǎ punǎ un diagnostic mai exact.
Tipuri de chisturi pancreatice
Chistadenomul mucinos este un tip de chist de obicei localizat ȋn corpul sau coada pancreasului, care apare mai frecvent la femeile de vȃrstǎ mijlocie, ele fiind, de obicei, precanceroase.
Chistadenomul seros. Această creştere poate deveni suficient de mare pentru a disloca organele din apropiere, cauzȃnd simptome precum dureri abdominale și o senzație de sațietate.
Ectazia mucinoasǎ a unui duct. Acest tip de chist format din segmente dilatate apare, de obicei, în capul pancreasului, iar aceastǎ formǎ este precanceroasǎ sau canceroasǎ.
Tumorile chistice papilare. Apar cel mai frecvent la femeile tinere şi sunt de obicei situate ȋn corpul sau coada pancreasului.
Tratamentul chistului pancreatic
Cele mai multe pseudochisturi se rezolvǎ fǎrǎ tratament. Cu toate acestea, atunci când simptomele devin persistente, apar complicaţiile sau chisturile devin mai mari de șase centimetri în dimensiune, este indicat drenajul acestora.
Există trei metode de drenaj a chisturilor pancreatice:
Ȋn cele mai multe cazuri, prognosticul este, în general, pozitiv pentru persoanele care au urmat un tratament ȋmpotriva chisturilor pancreatice sau a pseudochisturilor.
Prevenirea chisturilor pancreatice
Cel mai eficient mod de a preveni pseudochisturile sau chisturile pancreatice este de a evita dezvoltarea pancreatitei, care este cauzatǎ, cel mai frecvent, de calculii biliari sau de consumul excesiv de alcool.
Citește și: