+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 28 Martie 2012 09:31

chist pancreaticChisturile pancreatice sunt niște formațiuni anormale, sub forma unor sǎculeți de lichid la nivelul pancreasului. Deși cele mai multe chisturi pancreatice nu sunt canceroase, ele pot varia de la pseudochisturi benigne la chisturi maligne (canceroase).

Pseudochisturile pancreatice:

  • Sunt probleme de sănătate cauzate de pancreatita acutǎ sau cronicǎ.
  • Sunt cauzate de un blocaj în sistemul pancreatic.
  • Sunt rotunde sau ovale.
  • Sunt cele mai frecvente leziuni chistice pancreatice (aproximativ 75% - 80% din toate leziunile pancreatice chistice).
  • Afecteaza aproximativ unul din 1.000 de adulți pe an.

Cauzele care duc la apariția chistului pancreatic

Ȋn multe cazuri, nu se cunosc cuzele care duc la apariția chistului pancreatic, ȋnsǎ existǎ cȃțiva factori care pot determina aceastǎ afecțiune:

  • Mutațiile genetice pot duce la formarea de chisturi pancreatice canceroase. Unele chisturi sunt asociate cu boli rare, cum ar fi boala Von Hippel-Lindau, care este o tulburare genetică ce afecteazǎ creierul, retina, glandele suprarenale, rinichi şi pancreasul.
  • Pseudochisturile pot apǎrea dupǎ un episod de pancreatită, boalǎ ȋn care enzimele digestive pot digera o parte din pancreas.
  • Pseudochisturile pot apǎrea, de asemenea, de la traumatisme la nivelul abdomenului, cum ar fi cele cauzate de un accident de maşină.

Simptomele chistului pancreatic

Chisturile pancreatice, inclusiv pseudochisturi, pot fi asimptomatice sau pot produce simptome moderate pȃnǎ la simptome severe. Simptomele pot apărea în urma unui atac de pancreatită.

Cȃnd sunt prezente, cele mai frecvente simptome includ:

  • Durere abdominale severe și persistente;
  • Greaţă;
  • Vărsături;
  • Balonare abdominalǎ;

Complicațiile care pot apǎrea de la chisturile pancreatice sau de la pseudochisturi sunt:

  • Infecții, care poate duce uneori la abces pancreatic.
  • Ruptură de pseudochist, care poate pune viaţa pacientului în pericol.
  • Complicaţii biliare, care pot apǎrea atunci cȃnd un chist blocheazǎ canalul biliar, cauzȃnd ȋngǎlbenirea pielii și a ochilor.

Diagnosticul chistului pancreatic

Pseudochisturile pancreatice pot fi greu de diagnosticat, deoarece simptomele pot fi similare cu diverse alte boli. Deoarece pancreasul este situat adȃnc ȋn interiorul cavitǎții abdominale, tehnologia imagisticǎ este des utilizatǎ pentru a localiza şi a diagnostica chisturile pancreatice precum și pseudochisturile.

  • Tomografia computerizatǎ abdominalǎ oferă, de obicei, toate informaţiile necesare, fiind mai clarǎ decȃt o ecografie abdominalǎ.
  • Teste de imagisticǎ prin rezonanțǎ magnetică şi colangiopancreatografia prin rezonanţă magnetică oferǎ imagini clare privind existența chisturilor pancreatice sau a pseudochisturilor.
  • Ecografia endoscopicǎ este, de obicei, un test secundar pentru a distinge un pseudochist pancreatic de la alte tipuri de leziuni chistice. Analiza lichidului chistic este apoi utilizatǎ pentru a stabili tipul de chist sau pseudochist.
  • Colangiopancreatografia retrogradǎ constǎ ȋn introducerea unei substanțe de contrast ȋn cǎile biliare și pancreatice, urmatǎ de vizualizarea radiologicǎ a acestor cǎi.

Ȋn unele cazuri, caracteristicile şi localizarea chistului ȋn pancreas, alǎturi de vȃrsta și sexul pacientului poate ajuta medicul sǎ punǎ un diagnostic mai exact.

 

Tipuri de chisturi pancreatice

Chistadenomul mucinos este un tip de chist de obicei localizat ȋn corpul sau coada pancreasului, care apare mai frecvent la femeile de vȃrstǎ mijlocie, ele fiind, de obicei, precanceroase.

Chistadenomul seros. Această creştere poate deveni suficient de mare pentru a disloca organele din apropiere, cauzȃnd simptome precum dureri abdominale și o senzație de sațietate.

Ectazia mucinoasǎ a unui duct. Acest tip de chist format din segmente dilatate apare, de obicei, în capul pancreasului, iar aceastǎ formǎ este precanceroasǎ sau canceroasǎ.

Tumorile chistice papilare. Apar cel mai frecvent la femeile tinere şi sunt de obicei situate ȋn corpul sau coada pancreasului.

 

Tratamentul chistului pancreatic

Cele mai multe pseudochisturi se rezolvǎ fǎrǎ tratament. Cu toate acestea, atunci când simptomele devin persistente, apar complicaţiile sau chisturile devin mai mari de șase centimetri în dimensiune, este indicat drenajul acestora.

Există trei metode de drenaj a chisturilor pancreatice:

  • Drenajul endoscopic, care este mai puțin invaziv, are un risc mai mic de complicații decȃt intervențiile chirurgicale deschise, iar pe termen lung, rata de succes este mare.
  • Drenajul executat cu un cateter, care foloseşte un tub introdus ȋn organism pentru a elimina lichidul.
  • Drenajul chirurgical, fie prin chirurgie deschisǎ, fie prin chirurgie laparoscopicǎ.

Ȋn cele mai multe cazuri, prognosticul este, în general, pozitiv pentru persoanele care au urmat un tratament ȋmpotriva chisturilor pancreatice sau a pseudochisturilor.

 

Prevenirea chisturilor pancreatice

Cel mai eficient mod de a preveni pseudochisturile sau chisturile pancreatice este de a evita dezvoltarea pancreatitei, care este cauzatǎ, cel mai frecvent, de calculii biliari sau de consumul excesiv de alcool.

Citește și:

Medicament experimental impotriva cancerului pancreatic

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului