+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 17 Aprilie 2013 12:57

cancer-gastricCancerul care apare la nivelul stomacului se numeşte cancer gastric. La pacienţii cu această afecţiune, la nivelul mucoasei gastrice apar celulele neoplazice care apoi se extind dincolo de peretele gastric. Cel mai frecvent tip de cancer la stomac este adenocarcinomul.

Numărul cazurilor de cancer de stomac a rămas aproximativ constant, însă numărul persoanelor care decedează din această cauză a scăzut. Cancerul de stomac este mai comun în zone precum Japonia.

 

Cauzele care duc la apariţia cancerului de stomac

 

Specialiştii nu cunosc cauza exactă care duce la apariţia cancerului de stomac, însă există anumiţi factori care pot influenţa precum:

Mutaţiile anumitor gene (FAT4 şi ARID1A);

Obezitatea sau o alimentaţie nesănătoasă;

Infecţia cu bacteria Helicobacter pylori;

Anemia pernicioasă (o condiţie autoimună,  în care mucoasa stomacului se subţiază, produce mai puţin acid, iar pacientul dezvoltă anemie din cauza lipsei de vitamina B12);

Fumatul;

Intervenţii chirurgicale anterioare pentru ulcer peptic;

 

Tipuri de cancer gastric

 

  Celulele care formează tumora determină tipul de cancer la stomac. Determinarea tipului de celule ajută la determinarea opţiunilor de tratament. Tipurile de cancer la stomac includ:

 

Cancerul care începe în celulele glandulare (adenocarcinomul). 

Cancerul care începe în celulele sistemului imunitar (limfom), însă limfomul în stomac este rar.

Leiomiosarcoame (muscular).

Liposarcoame (adipos).

Tumora gastrointestinală, începe în celulele specifice sistemului nervos găsite în stomac. 

 

Simptomele cancerului de stomac

 

Simptomele cancerului de stomac sunt asemănătoare afecţiunilor obişnuite, ceea ce poate determina ca pacientul să ajungă la medic într-un stadiu avansat al cancerului de stomac.

 

Următoarelele simptome sunt întâlnite în cazul cancerului de stomac:

Indigestie sau arsuri la stomac care revin

Pierderea poftei de mâncare

Senzaţie de balonare după masă

Greaţă şi vărsături (voma poate să conţină sânge)

Sânge în scaun

Pierderea în greutate

Dificultate la înghiţire

Slăbiciune sau oboseală

 

Diagnosticarea cancerului de stomac

 

     Testele şi procedurile utilizate pentru a diagnostica cancerul de stomac includ:

 

Endoscopia. Un tub subţire, cu o cameră video mică este introdusă în jos pe gât şi în stomac.În cazul în care se găsesc zone care arată anormal,  medicul poate extrage o bucată de ţesut  pentru analiză (biopsie).

 

Teste imagistice. Testele imagistice utilizate pentru a  diagnostica boala  includ: tomografia computerizată (CT) şi  radiografia baritată. 

 

Stadiul cancerului la stomac ajută medicul să decidă care este tratamentul potrivit pentru pacient. Testele şi procedurile utilizate pentru a determina stadiul de cancer includ:

 

Testele imagistice. Acestea includ tomografia computerizată, tomografie cu emisie de pozitroni (PET) şi imagistica prin rezonanţă magnetică.

 

Chirurgia laparoscopică. Medicul  poate recomanda această intervenţie chirurgicală pentru a observa dacă boala s-a răspândit dincolo de stomac. Explorarea se face, de obicei, laparoscopic. Chirurgul face mai multe incizii mici, în abdomen şi întroduce o cameră specială, care transmite imagini la un monitor. În acest mod poate pune un diagnostic privind stadiul cancerului de stomac.

 

 

Tratamentul cancerului la stomac

 

 Stadiile cancerului la stomac includ:

Stadiul I. În acest stadiu, tumora este limitată la ţesutul stomacului. Celulele canceroase pot fi, de asemenea, extinse la un număr limitat de ganglioni limfatici din apropierea stomacului.

Stadiul II. În acest stadiu, cancerul este  răspândit mai adânc şi poate afecta şi stratul muscular al peretelui stomacului. Cancerul poate fi, de asemenea, extins la mai mulţi  ganglioni limfatici.

Stadiul III. În acest stadiu, cancerul a ajuns şi în alte părţi ale abdomenului şi la mai mulţi ganglionii limfatici.

Stadiul IV. Cancerul se extinde dincolo de stomac, în structurile din apropiere sau chiar în zone mai îndepărtate ale corpului.

 

 

Opţiunile de tratament pentru cancerul de stomac depind de stadiul cancerului precum şi de starea generală de sănătate.

 

Tratamentul chirurgical

Scopul intervenţiei chirurgicale este de a elimina tot ţesutul stomacului afectat de cancer iar atunci când este posibil şi o porţiune de ţesut sănatos pentru a împiedica reapariţia. Medicul poate realiza o gastrectomie subtotală sau o gastrectomie totală, în funcţie de nivelul de degradare al ţesutului. Chirurgia prezintă un risc de sângerare şi de dezvoltarea a infecţiei. 

 

Radioterapia

 Radioterapia foloseşte radiaţii pentru a distruge celulele canceroase. Aceasta poate fi folosită înainte de intervenţia chirurgicală, pentru a micşora o tumoare sau, de asemenea, după o intervenţie chirurgicală, pentru a distruge eventualele celule canceroase care ar putea să rămână în jurul ţesutului. Radioterapia la nivelul stomacului poate provoca diaree, indigestie, greaţă şi vărsături.

 

Chimioterapia

 Chimioterapia  utilizează substanţe chimice pentru a distruge celulele canceroase. 

Chimioterapia poate fi administrată înainte de operaţie, pentru a ajuta la  micşorarea  tumorii sau, de asemenea, poate fi folosită după o intervenţie chirurgicală pentru a distruge eventualele celule canceroase care ar putea să rămână în organism. 

 

Tratamentul medicamentos

 

 Medicamente specifice sunt utilizate pentru a trata o formă rară de cancer la stomac, şi anume pentru tumorile gastrointestinale. Medicamente specifice utilizate pentru a trata acest tip de cancer includ imatinib şi sunitinib.

 

Prevenire

 

Deşi cauzele specifice care duc la dezvoltarea cancerului de stomac nu sunt pe deplin cunoscute, pentru a preveni orice tip de cancer se recomandă să:

 

Să aveţi o dietă sănătoasă, bogată în fructe şi legume

Să nu fumaţi

Să reduceţi consumul de sare şi de alimente afumate

Să faceţi în mod regulat exerciţii fizice

 

                                                                                                                                                                                     Autor: Lavinia Radu

 

Citeşte şi:

 

Au fost descoperite genele care sufera mutatii în cazul cancerului de stomac

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP