+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 24 Mai 2013 13:40

boli-inflamatorii-intestinaleBolile inflamatorii intestinale (IBD) se referǎ la un grup de tulburǎri ce au ca și caracteristicǎ inflamarea intestinelor. Cele mai frecvente forme de BII sunt colita ulceroasǎ și boala Crohn. Principala diferență dintre cele două boli se referǎ la părțile tractului digestiv afectate. 

Colita ulcerativǎ afecteazǎ partea superiorǎ a intestinului gros. Ȋn cazurile severe de colitǎ ulcerativǎ, ulcerele pot slăbi peretele intestinal atât de mult încât se poate dezvolta o fisurǎ. Atunci conținutul intestinului gros, inclusiv bacteriile, se devarsǎ  în abdomen. Acest fenomen provoacǎ o infecție grava și necesitǎ intervenție chirurgicalǎ de urgențǎ. Boala Crohn poate afecta toate pǎrțile peretelui intestinal, de la gurǎ pȃnǎ la anus. Cu toate acestea se manifestǎ mai frecvent  ȋn zona intestinului subțire sau a colonului. În boala Crohn, inflamația și tesut cicatricial poate îngroșa peretele intestinal, fenomen ce ȋngusteazǎ zona de trecere a produsele alimentare. 

BII nu este sinonim cu sindromul de colon  iritabil, deși simptomele pot fi similare. Spre deosebire de bolile inflamatorii intestinale, sindromul de colon iritabil nu provoca inflamații sau leziuni la nivelul intestinelor.

 

Cauzele care duc la apariția bolilor inflamatorii intestinale

Cauzele care duc la declanșarea acestor boli inflamatorii intestinale nu sunt cunoscute, ȋnsǎ, ȋn prezent, speciliștii nu mai cred că dieta și stresul sunt cauzele principale, cu toate că stresul poate agrava simptomele pe care pacienții le au.

Alte posibile cauze:

Sistemul imunitar - unii oameni de știință considerǎ că un virus sau bacterie este ceea ce declanșeazǎ boala iar tractul digestiv se inflameazǎ atunci când sistemul imunitar ȋncearcǎ sǎ lupte ȋmpotriva agenților patogeni. De asemenea, este posibil ca inflamația sǎ fie cauzatǎ de  o reacție autoimunǎ;

Ereditatea – Specialiștii bǎnuiesc faptul cǎ ereditatea joacǎ un rol important ȋnsǎ cei mai mulți oameni care au BII nu au ȋn familie acestǎ boalǎ.

 

Simptomele bolilor inflamatorii intestinale

Perioadele ȋn care simptomele bolii sunt prezente sunt urmate, de obicei, de perioade de remitere. Principalele simptome ale bolilor inflamatorii intestinale sunt:

Crampe abdominale 

Diaree

Scǎdere a poftei de mȃncare

Sânge în scaun

Pierdere ȋn greutate

Obosealǎ

 

Diagnosticarea bolilor inflamatorii intestinale

Pentru diagnosticarea bolilor inflamatorii intestinale medicul poate recomanda anumite teste. Acestea sunt:

Testele de sânge. Medicul poate recomanda anumite teste de sȃnge pentru identificarea semenelor de  inflamație sau anemie.

Colonoscopia sau sigmoidoscopie. Medicul utilizeazǎ un sigmoidoscop (un tub lung, subțire, cu o camerǎ luminoasǎ). Prin acestǎ metodǎ medicul poate  vizualiza orice inflamație, hemoragie, sau ulcer. 

Radiografia cu bariu. Pacientul ȋnghite substanța de contrast (bariul) dupǎ care se realizeazǎ radiografia. Acestǎ metodǎ permite medicului sǎ identifice semnele bolilor inflamatorii intestinale.

Endoscopia digestivǎ superioarǎ. Ȋn cazul ȋn care pacientul prezintǎ și alte simptome precum arsuri sau greațǎ medicul poate recomanda realizarea unei endoscopii superioare cu ajutorul cǎrei se va examina esofagul, stomacul și  duodenul.

 

Tratamentul bolilor inflamatorii intestinale

Scopul tratamentului este de a reduce inflamația care declanșeazǎ simptomele bolii. În cele mai bune cazuri, tratamentul poate duce nu numai la ameliorarea simptomelor, dar și la remisia bolii pe termen lung.

Primul pas ȋn tratament va fi modificarea alimetației. Medicul va recomanda fiecǎrui  pacient sǎ evite sau sǎ consume anumite alimente, ȋn funcție de  simptomatologie.

 

Tratamentul medicamentos:

Medicamente antiinflamatorii

Medicamente pentru suprimarea sistemului imunitar

Antibiotice

Antidiareice

Laxative

Analgezice

Suplimente de fier

Suplimete de calciu și vitamina D

Vitamina B12 - ajutǎ la prevenirea anemiei, promoveazǎ creșterea și dezvoltarea normalǎ, ȋn special la copiii care suferǎ de  boli inflamatorii intestinale.

 

Tratamentul chirugical

Medicul poate recomanda intervenți chirurgicalǎ ȋn cazul ȋn care terapia medicamentoasǎ nu amelioreazǎ simptomele. Chirurgia colitei ulceroase ȋnseamnǎ,de obicei,  înlăturarea totalǎ sau parțialǎ a colonului.

În boala Crohn, ȋn timpul intervenției chirurgicale, chirurgul ȋndepǎrteazǎ o porțiunea afectatǎ  a tractului digestiv și apoi se reconectează secțiunile sǎnǎtoase. În plus, chirurgia poate fi, de asemenea, utilizată pentru a drena abcese.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Sindromul de colon iritabil

Hemoroizii

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP