+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 08 Octombrie 2014 09:53

boala-de-reflux-gastro-esofagianBoala de reflux gastro-esofagian se produce când sfincterul esofagian inferior rămâne deschis pentru mai mult timp și refluxul conținutului gastric ajunge în esofag. Sfincterul esofagian inferior este valva care desparte esofagul de stomac, iar acesta se deschide de obicei în momentul în care înghițim. Când acesta se deschide în alt moment, acidul clorhidric și sucurile gastrice revin în esofag.

 

Boala de reflux gastro-esofagian este mai des întâlnită la bărbați decât la femei, și apare în general la persoanele de peste 40 de ani. De asemenea, din cauza tulburărilor hormonale și a presiunii crescute în abdomen, afecțiune apare temporara la femeile însărcinate.

 

Cauzele apariției adenopatiei

Boala este determinată de mai o serie de cauze perecum:

•     Alimente: ciocolată, cafea, grăsimi, suc de citrice

•     Alcool și tutun

•     Medicamente: antiinflamatorii nesteroidiene, blocanţi de calciu, nitraţi, anticolinergice

•     Efort fizic prea mare

•     Supraponderalitatea

•     Hernia hiatală

Există un risc crescut ca boala de reflux gastro-esofagian să fie transmisă genetic.

 

 

Simptomele specifice adenopatiei

Principalele simptome sunt: senzaţii de arsură, dureri retrosternale (în spatele sternului) persistente, regurgitarea conţinutului amar şi acid în gât şi cavitatea bucală, dureri la înghiţire, tuse persistentă, sângerare, salivare excesivă, tulburări de înghiţire, senzaţia de corp străin în gât, răguşeală dimineaţa și respiraţie urât mirositoare.

Senzaţiile de arsură şi dureri retrosternale sunt prezente în special când pacientul consumă alcool, cafea, ciocolată, alimente fierbinţi sau suc de citrice. Acestea apar de obicei la 1-2 ore după ce pacientul a mâncat masă.

 

 

Diagnosticarea adenopatiei

Diagnosticarea afecțiunii se poate face doar pe baza simptomelor, fără efectuarea unor teste. Dacă sunt suspectate anumite complicații sau alte afecțiuni precum cancer gastric, ulcer gastric sau esofagită, se realizează o endoscopie digestivă superioară. Medicul poate apela şi la alte investigatii suplimentare, precum: tranzitul baritat, manometria şi monitorizarea pH-ului. O probă ambulatorie de aciditate (pH) poate fi necesară pentru determinarea nivelului acidului din esofagul inferior şi superior.

 

 

Tratament pentru adenopatiei

Tratamentele au scopul de a reduce refluxul sucurilor gastrice și de a preveni apariția leziunilor mucoasei esofagiene. Tratamentele pot fi de mai multe feluri: de reducere a factorilor de risc, medicamentos sau chirurgical.

Pentru a se vindeca, pacienții trebuie să reducă câți mai mulți factori de risc din viața lor, precum numite alimente, tutunul etc. În ceea ce privesc medicamentele, acestea pot fi luate toată viața sau doar pentru anumite perioade de timp. Printre medicamentele prescrise de doctori se numără: inhibitori ai pompei de protoni, care conduc la scăderea secreţiei acide gastrice, blocanţi ai receptorilor H2 (ranitidine, famotidina, nizatidina), care scad secreţia acidă gastrică,  prokinetice, care determină închiderea sfincterului esofagian inferior, antiacide, care au rolul de a neutraliza acidul gastric şi ameliorează arsurile. La intervenția chirurgicală se ajunge doar atunci când cazurile sunt severe, iar celelalte tratamente nu au nici un efect.

 

Autor: Alexandra Necula

Citește și:

Hernia hiatala

Obstructia intestinala

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului