+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 13 Septembrie 2013 10:37

abces-hepaticUn abces hepatic se definește drept o acumulare locală de puroi ȋn ficat. Abcesul determină o creștere a presiunii în ficat, dar și distrugerea  țesutului hepatic sănătos. Starea pacientului poate deveni criticǎ ȋn momentul ȋn care infecția ajunge ȋn fluxul de sânge,  fenomen ce duce  la dezvoltarea septicemiei.

Boala poate fi cauzatǎ de respȃndirea unei infecții de la structurile din apropiere, se poate dezvolta, de asemenea, ca urmare a unei intervenții chirurgicale sau a altor traumatisme la nivelul ficatului.  Cel mai comun tip de abces hepatic este cauzat de infecțiile bacteriene sau parazitare. Atunci cȃnd este depistat la timp, abcesul hepatic este, de obicei, vindecabil cu ajutorul  tratamentului cu antibiotice dar și prin drenarea abcesului de la nivelul ficatului.

Lăsat netratat, abcesul hepatic poate evolua spre septicemie, boalǎ ce pune ȋn pericol viața pacientului.

Cauzele care duc la dezvoltarea abcesului hepatic

Cauzele infecțioase ale unui abces hepatic pot fi:

Infecții bacteriene la nivelul bilei

Infecții bacteriene la nivelul abdomenului asociate cu apendicitǎ, diverticulitǎ, sau perforarea intestinului

Infecția cu parazitul entamoeba histoliticǎ care produce și dizenteria amibianǎ

Abcesul hepatic poate rezulta din diferite proceduri chirurgicale la nivelul ficatului, precum și din traumatismele accidentale, inclusiv: endoscopia tuburilor biliare sau traumatisme la nivelul ficatului.

Simptomele abcesului hepatic

La pacinții care suferǎ de abces hepatic pot apǎrea  urmǎtoarele simptome:

Dureri abdominale superioare;  

Vărsături;  

Greață;  

Scădere în greutate;  

Durere în piept;  

Icter;  

Febră;

Slăbiciune.

Existǎ pacienți la care simptomatologia ȋncepe prin semne minore cu ar fi: febră, stare generală de rău, pierdere în greutate și greață iar apoi, treptat,  pot apǎrea și alte simptome pe mǎsurǎ ce cantitatea de puroi crește.

Diagnoticarea abcesului hepatic

Înainte de aplicarea  tratamentului, chirurgul trebuie sǎ localizeze abcesul. Acesta va utiliza o scanare CT, RMN sau o ecografie a ficatului.  Testele de sȃnge ar putea fi utile ȋn diagnoticare mai ales cǎ acestea pot indica un nivel crescut de celule albe ȋn sȃnge.

Tratamentul abcesului hepatic

Abcesul hepatic este tratat cu ajutorul medicamentelor și a drenajului chirurgical. Tratamentul chirurgical al abcesului hepatic este necesar în multe cazuri, iar medicul va drena abcesul cu un ac sau cu ajutorul unui mic tub introdus prin abdomen.  De asemenea, medicul va recomanda antibiotice orale pentru tratamentul unui abces hepatic  Alegerea antibioticelor este, în general, determinată de natura cauzei care a produs infectarea dar și de gravitatea infecției. 

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Dieta in bolile hepatice

Encefalopatia hepatica

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului