+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 13 Mai 2013 09:03

trombocitopenieTrombocitopenia este  termenul medical utilizat pentru  un număr scăzut de trombocite ȋn sânge. Trombocitele  sunt celule sanguine incolore care joaca un rol important ȋn coagularea sangelui. Boala apre fie ca  rezultat al unei alte afecțiuni precum  leucemia sau o problemă a sistemului imunitar, fie ca efect secundar  al unui medicament. Trombocitopenia poate fi ușoară și poate produce câteva simptome. În cazuri rare, numărul de trombocite poate fi atât de scăzut încât poate duce la apariția unei hemoragii interne.

 

Cauzele care duc la apariția trombocitopeniei

Celulele sanguine (inclusive trombocitele) sunt create ȋn maduva osoasǎ, iar anumiți  factori pot interfera cu capacitatea organismului de a crea aceste celule. Cauzele care duc la apariția trombocitopeniei pot include:

Boli precum leucemia  și limfomul (cancerul sistemului limfatic) poate provoca  astfel de disfuncții ale măduvăei osoasă.

Anemie aplasticǎ, o boala care impiedica maduva osoasǎ sǎ producǎ celulele sanguine 

Radiatiile si chimioterapia 

Expunerea la anumite virusuri, inclusiv Epstein-Barr, citomegalovirus, purpura trombocitopenică 

Factorul genetic

Expunerea la substanțe chimice toxice

Utilizarea anumitor antibiotice sau a anumitor medicamente cardiovasculare

Cantitǎțile exagerate de alcool

 

Simptomele trombocitopeniei

Simptomul principal al trombocitopenie este sângerarea, fie pe suprafața pielii  fie  în interiorul corpului. Printre simptomele trombocitopeniei se numǎrǎ:

Sȃngerǎri ȋn diferite pǎrți ale corpului

Apariția vȃnǎtǎilor și  a unor pete mici de culoare roșie numite purpurǎ

Ȋn cazul unei leziuni sȃngerarea persista mai mult decȃt de obicei

Sȃngerǎri la nivelul gingiilor

Sȃngerǎri  mai persistente  în timpul perioadelor menstruale

Urme de sânge în urină sau ȋn scaun

 

Diagnosticarea trombocitopeniei

Medicul va discuta cu pacientul despre  bolile pe care acesta le-a mai avut  sau dacǎ cineva din familia pacientulu suferǎ de  trombocitopenie, precum și dacǎ pacientul a realizat transfuzii de sȃnge.In timpul examenului fizic, medicul va verifica pielea pentru a obseva dacǎ existǎ semne vizivile  de sângerare, purpură sau echimoze. Acesta va examina, de asemenea, abdomenul pentru a vedea dacă splina sau ficatul sunt mǎrite. Medicul va solicita anumite teste de sânge, inclusiv o hemoleucogramǎ completǎ și anumite teste de coagulare. In cazul ȋn care analizele de sȃnge indicǎ anumite neregului medicul poate recomnada o biopsie a măduvei osoasă, procedurǎ ȋn cadrul cǎreia doctorul extrage o mostrǎ din lichidul din mǎduva osoasǎ pentru a o examina ȋn laborator.

 

Tratamentul trombocitopeniei

Multe cazuri de trombocitopenie ușoară nu  necesitǎ tratament deoarece acestă problemǎ se rezolvǎ de la sine  ȋn special la femeile gravide, imediat dupa naștere. Tratarea trombocitopenie implicǎ:

Tratarea cauzei principale de trombocitopenie. Dacă medicul identificǎ o boala care cauzează trombocitopenia, tratarea afecțiunii va duce la ameliorarea simptomelor.

Transfuziile de sange. În cazul în care nivelul de trombocite este prea scăzut, medicul poate recomnada transfuzii de sȃnge.

Tratament pentru purpura trombocitopenică idiopatică. Tratamentul pentru această boală poate include medicamente precum corticosteroizii. Dacă corticosteroizi nu ajutǎ, medicul poate recomanda intervenția chirurgicalǎ pentru eliminarea splinei sau medicamente  pentru suprimarea sistemul imunitar.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Siclemia – cauze si tratament

Anemia – cauze, simptome, diagnostic, tratament

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului