+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 24 Aprilie 2013 13:26

hematuriaHematuria este o afecțiune ce se caracterizeazǎ prin prezența sȃngelui ȋn urinǎ, ȋn special a globulelor roșii. Aceasta poate fi caracterizatǎ ca fiind brută (vizibilǎ cu ochiul liber) sau microscopică (vizibilǎ doar la microscop). Hematuria microscopicǎ este, cel mai adesea, ȋntȃmplǎtor descoperitǎ ȋn urma unor teste de urinǎ. 

La mulți pacienți cauza afecțiunii nu este ȋntotdeuna determinatǎ, ȋnsǎ, cu toate acestea, hematuria poate fi un marker pentru o infecția, pentru prezenta calculilor sau simptom al cancerului tractului urinar. Factorii de risc pentru hematurie sunt: fumatul, expunerea la radiații, utilizarea excesivă a unor medicamente analgezice dar și expunerea la anumite substanțe chimice. 

Sȃngerarea poate fi ocazionalǎ sau recurentǎ, ȋnsǎ pacientul trebuie sǎ se prezinte la medic pentru a avea parte de tratamentul corect. Femeile dezvoltǎ mai des hematurie decȃt bǎrbații deoarece sunt mai predispuse la dezvoltare infecțiilor urinare. 

 

Cauzele care duc la dezvoltarea hematuriei

Hematuria poate fi produsǎ de o varietate de cauze. Nu toate sunt afecțiuni grave,ȋnsǎ toate necesitǎ prezentarea la un medic specialist. Cele mai frecvente cauze sunt:

Infecții virale ale tractului urinar 

Anumite boli cu transmitere sexualǎ (BTS) în special la femei

Calculi renali

Blocaje ale tractului urinar

Reacții adverse la medicamente, cum ar fi aspirina

Diferite boli renale 

Lovituri puternice ȋn zona rinichilor

Extindere benignǎ a prostatei la bǎrbații de peste 40 de ani

Tumori sau cancer la nivelul tractului urinar

Deși mai puțin comunǎ, hematuria poate apǎrea la atleți ca urmare a vibrațiilor repetate ale unor părți ale vezicii urinare, ȋn urma alergǎrii pe distanțe mari. De asemenea, poate fi cauzatǎ de o serie de boli rare sau tulburǎri genetice, cum ar fi anemia falciformă,  lupusul sau sindromul Von Hippel-Lindau.

 

Simptomatologia hematuriei

Ȋn multe cazuri, apariția de sânge în urină, poate fi singurul simptom al pacientului care suferǎ de hematurie. Cu toate acestea, ȋn cazul hematuriei microscopice existǎ șanse ca pacientul sǎ fie asimptomatic,  mai ales dacǎ suferǎ de  hematurie microscopicǎ.

Existǎ și situații ȋn care pacientul poate prezenta o hematurie falsǎ care apare, de obicei, ca urmare a substanțelor ingerate.  Consumul excesiv de sfeclǎ sau de fructe de padure, colorant alimentar, laxative sau anumite medicamente pentru durere  pot duce la modificarea culorii urinei spre o nuanțǎ roșiaticǎ. 

 

Diagnosticarea hematuriei

Diagnosticarea hematuriei ȋncepe cu o analizǎ amănunțită a pacientului, atȃt la nivel de simptome dar și la nivel fizic.  Medicul va realiza un examen fizic amănunțit, cu accent  ȋn special asupra tractului urinar, abdomenului, pelvisului, organelor genitale si rectului.

Teste de urinǎ. Prin realizarea sumarului de urinǎ se poate determina dacǎ existǎ o infecție a tractului urinar sau dacǎ pacientul suferǎ de calcuri reali.

Teste imagistice. Medicul poate recomanda o tomografie computerizata (CT) pentru a vizualiza tractul urinar și pentru a descoperi care este cauza hematuriei.

Cistoscopia. În această procedură, medicul utilizeazǎ un tub îngust echipat cu un aparat de fotografiat miniatural care este introdus ȋn vezicǎ pentru a examina cu atenție, atât vezica urinarǎ cȃt și uretra. Examenul durează aproximativ 10 minute și se realizeazǎ sub anestezie localǎ.

 

Tratamentul hematuriei

Nu existǎ un tratament specific pentru hematurie. Medicul va recomanda tratamentul adecvat ȋn funcție de cauza care a produs boala.  Aceasta poate include, de exemplu, administrarea de antibiotice pentru a vindeca o infecție a tractului urinar, un tratament pentru  micșorarea unei prostate marite sau o terapie cu laser pentru a sparge eventualii calculi prezenți ȋn rinichi. Ȋn cazul ȋn care pentru apariția hematuriei nu a fost gasitǎ o cauzǎ anume, medicul va recomanda screeningul afecțiunii la 6, 12, 24, 36 de luni pentru a preveni agravarea afecțiunii.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Insuficienta renala cronica

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP