+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 12 Aprilie 2013 15:19

flebitaFlebita este boalǎ ce se caracterizeazǎ prin inflamația peretelui unei vene, inflamație ce poate fi produsǎ de mai mulți factori și care poate provoca dureri și umflǎturi. Atunci cȃnd inflamația este cauzatǎ de un cheag de sȃnge, afecțiunea se numește  tromboflebitǎ. Trobmoflebita apare la nivelul venelor de la picioarelor, ȋnsǎ uneori poate apǎrea și la nivelul venelor de  la brațe. Flebita superficialǎ afecteazǎ venele de la suprafața pielii, ȋn timp ce flebita profundǎ afecteazǎ venele profunde de la nivelul membrelor inferioare și superioare.

 


Cauzele care duc la apariția flebitei

 


Flebita apare la persoanele cu circulație proastǎ sau la cele care au venele deteriorate. De asemenea, flebita poate fi cauzatǎ și de o accidentare la nivelul unei vene. O alta cauzǎ a dezvoltǎrii flebitei poate fi reprezentatǎ de formarea unui cheag, denumit tromb. Deoarece nu există mușchi pentru a împinge cheagul, acesta rămâne blocat în interiorul venei și fluxul de sânge  este blocat. Flebită poate fi, de asemenea, o complicație produsǎ de tulburări ale țesutului conjunctiv cum ar fi lupusul sau de boli precum cancerul de pancreas, de sȃn sau de cancerul ovarian.


Factorii de risc pentru flebită includ:


•    Inactivitate prelungită
•    Stilul de viațǎ sedentar
•    Excesul de greutate
•    Fumatul
•    Bolile de sȃnge care cresc riscul de coagulare al sângelui
•    Leziuni la nivelul mâinilor sau al picioarelor
•    Terapia de substituție hormonalǎ
•    Nașterea
•    Venele varicoase


Simptomele flebitei


Zona din jurul venelor este roșie, umflată și de multe ori dureroasǎ. Deoarece sângele tinde să se coaguleze, vena se simte tare pe toată lungimea sa.
Febita superficială:
•    Acesta poate debuta cu apariția unei zone roșii de-a lungul unei vene superficiale.
•    Porțiunea respectivǎ de piele poate fi tare și calda, iar pielea din jurul venelor poate avea un aspect umflat.
•    În cazul în care este prezentǎ și o infectie, simptomele pot include roșeațǎ, febrǎ, dureri, sau umflături.


Tromboză venoasă profundă (TVP)
Simptomele pot fi asemenaoare cu cele ale flebitei superficiale, dar existǎ și pacienți care nu au niciun simptom. Alți pacienți pot prezenta dureri și umflaturi de-a lungul membrelor, acestea se pot  umfla fǎrǎ motiv. Alte simptome pot fi apariția febrei de la o infecție bacterianǎ suprapusă sau modificări de culoare a pielii dacă afecțiunea devine cronicǎ.
Diagnosticarea flebitei
Pentru diagnosticarea flebitei superficiale, medicul va realiza un examen fizic, fǎrǎ a mai fi nevoie de alte teste de diagnotic. Ȋnsǎ ȋn cazul ȋn care specialistul bǎnuiește cǎ pacientul suferǎ de flebitǎ profundǎ acesta poate recomanda:
O scanare cu ultrasunete  - ultrasunetele pot detecta  cheagurile de sȃnge sau blocarea fluxul de sânge, în special în vene mai mari.
Venografia - este necesară pentru a identifica cheagurile de sânge în venele mai mici. Aceasta este o procedura invazivǎ ce necesită injectarea unui material de contrast într-o venă de la picior, pentru ca apoi cheagurile sǎ fie descoperite cu ajutorul radiografiei.


Tratamentul flebitei


Flebită, de obicei, se îmbunătățește de la sine ȋn câteva zile, deși poate dura câteva săptămâni pentru ca durerea să dispară. Tratamentul constă de obicei din comprese calde, odihnă și medicamente precum aspirina (acid acetilsalicilic) sau ibuprofen. Purtarea de ciorapi de compresie elasticǎ, de asemenea, poate ajuta. Ȋn cazul ȋn care diagnosticul este de flebitǎ venoasǎ profundǎ, medicul poate recomanda un tratament cu anticoagulante pentru subțierea sȃngelui sau poate elibera un produs chimic ȋn vena afectata pentru a grǎbi dezintegrarea cheagului de sȃnge.
Pentru a preveni flebita  pacientul trebuie să evite fumatul și sǎ realizeze exerciții fizice pentru a  menține tonusul muscular, dar și pentru a promova circulația. Ciorapi de compresie pe bazǎ de prescripție medicalǎ  pot îmbunătăți fluxul de sânge, pot calma durerea și pot diminua umflarea picioarelor. Evitați repausul la pat pentru perioade lungi deoarece simptomele se pot agrava.


 Autor: Lavinia Radu


Citește și:
Eozinofilia
Anemia – cauze, simptome, diagnostic, tratament


explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului