+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 18 Februarie 2013 16:20

SRASSindromul respirator acut sever (SRAS) se definește drept o formă gravă de pneumonie. Boala este cauzatǎ de un coronavirus care a fost identificat pentru prima dată în anul 2003. Infecția cu virusul SRAS cauzeazǎ dificultăți severe de respirație iar, ȋn cazuri grave, poate duce la decesul pacientului.

SRAS apărut pentru prima dată în China, în noiembrie 2002 iar ȋn doar cȃteva luni s-a raspȃndit în întreaga lume. Din anul 2004 nu au mai fost inregistrate epidemii de SRAS ȋn nicio parte a lumii.

 

 

Cauzele care duc la dezvoltarea sindromul respirator acut sever

Boala este cauzatǎ de o tulpinǎ nouǎ de coronavirus și anume un virus din aceeași familie precum virusul care provoacǎ rǎceala. Dupǎ analize detaliate, oamenii de științǎ susțin cǎ virusul a evoluat de la cel care apare ȋn cazul animalelor ȋntr-o tulpinǎ complet nouǎ care afecteazǎ omul. Ca și majoritatea bolilor respiratorii, sindromul respirator acut sever se rǎspȃndește, în mod direct, de la o persoană la alta prin intermediul picăturilor respiratorii. De asemenea, acesta se poate rǎspȃndi și prin intermediul picăturilor respiratorii ajunse pe diferite obiectie care intrǎ ȋn contact direct cu o persoanǎ precum: clanțe, telefoane, uși. Virusul poate trǎi pe obiecte aproximativ 4 zile, iar atunci cȃnd temperatura este sub 0 grade, virusul poate trǎi chiar luni ȋntregi.

Perioada de incubație pentru SRAS variazǎ, în general, ȋntre 2 și 7 zile, ȋnsǎ existǎ și cazuri ȋn care acestǎ perioadǎ poate ajunge la 10 zile.

 

Simptomele sindromul respirator acut sever

Primul semn al sindromului respirator acut sever este, de obicei, o febrǎ bruscǎ mai mare de 38 de grade ce poate fi ȋnsoțitǎ de frisoane. Alte simptome includ dureri de cap, disconfort general, dar și dureri musculare. Dupǎ aproximativ douǎ zile, simptomele se intensificǎ iar pacientul ȋncepe sǎ experimenteze tuse, dificultăți de respirație sau hipoxie.

Alte simptome ale sindromului respirator acut sever includ:

• Frisoane

• Diaree

• Amețeală

• Greață și vărsături

• Congestie nazalǎ

• Dureri ȋn gȃt

• Erupții cutanate

• Lipsa poftei de mȃncare

 

Diagnosticarea sindromului respirator acut sever

Diagnosticul de sindrom respirator acut sever va fi pus de medic dupǎ realizarea unei radiografii ce poate indica prezenta inflamațiilor la nivelul plǎmȃnilor. Atunci când SARS a apǎrut pentru prima datǎ nu existau teste care sǎ ajute la indentificarea afecțiunii, ȋnsǎ acum medicii pot realiza teste de sȃnge care sǎ detecteze anticorpii SARS, un examen de evidențiere directǎ a virusului sau se poate realiza un test PCR (reacţie de polimerizare în lanţ). Diagnosticarea mai poate fi facutǎ și ȋn urma unei tomografii computerizate.

 

Tratamentul sindromului respirator acut sever

Chiar dacǎ nu existǎ medicamente, vaccinuri sau terapii antivirale specifice pentru sindromul respirator acut sever specialiștii americani recomandǎ ca boala sǎ fie tratatǎ la fel ca o pneumonie atipicǎ. Tratamentul se aplicǎ ȋn spital iar pacientul va fi internat cu regim de izolare. Tratamentul poate include:

• Antibiotice utilizate ȋn tratamentul pneumoniei;

• Medicamente antivirale;

• Doze mari de steroizi pentru a reduce inflamația de la nivelul plămânilor;

• Oxigen ȋn cazul ȋn care pacientul necesitǎ ventilație mecanicǎ.

 

Prevenirea sindromului respirator acut sever

Rata de deces provocatǎ de SARS variazǎ ȋntre 9 și 12% la pacienții diagnosticați. Cu toate acestea, la pacienții trecuți de 65 de ani care suferǎ și de alte afecțiuni rata mortalitǎții ajunge la 50% . Prevenirea sindromului respirator acut sever se poate face prin reducerea contactului cu persoanele care au SRAS. Evitați sǎ călătoriți în locuri unde există o epidemie SARS. Atunci când este posibil, evitați contactul direct cu persoane care suferǎ de SRAS până la cel puțin 10 de zile după ce simptomele au disparut. Recomandǎri:

• Spălați-vă mâinile sau curățați-le cu un dezinfectant;

• Acoperiți-vă gura și nasul când strănutați sau cȃnd tușiți;

• Nu împărtășiți ustensile sau alte obiecte personale.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC)

Tuberculoza multi-drog rezistenta (TB-MDR)

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului