+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 18 Februarie 2013 15:52

sindromul-pickwickSindromul Pickwick, cunoscut și sub numele de sindromul hipoventilație-obezitate (SSM) este o condiție medicalǎ gravǎ, caracterizatǎ prin tulburări ale respirației. Boala afecteazǎ ȋn special persoanele cu o obezitate extremǎ. Numele afecțiunii provine de la un personaj din romanul lui Charles Dickens „The Pickwick Papers", personaj care experimenta aceleași simptome precum cele produse de acestǎ boalǎ.

Tratamentul afecțiunii implicǎ de multe ori utilizarea ventilației mecanice pe timp de noapte, dar și modificarea stilului de viațǎ pentru a pierde ȋn greutate.

 

Simptomul cel frecvent este apneea ȋn somn, iar unele persoane pot dezvolta cianozǎ, situație ȋn care pielea capatǎ o nuanțǎ albastruie din cauza lipsei de oxigen.

 

Cauzele care duc la dezvoltarea sindromului Pickwick

La persoanele care suferǎ de acestǎ boalǎ creierul nu reușeste sǎ controleze funcția respiratorie iar din cauza greutǎții excesive, pacientul nu poate sǎ respire profund. Cauza exactǎ a sindromului Pickwick nu este cunoscutǎ ȋnsǎ specialiștii apreciazǎ cǎ factorul genetic dar și obezitatea joacǎ un rol major.

 

Simptomele sindromului Pickwick

Pacienții care suferă de această boalǎ nu pot respira adȃnc sau rapid, ceea ce duce la scǎderea nivelului de oxigen și, ȋn același timp, la creșterea nivelului de dioxid de carbon din organism. Afecțiunea se dezvoltǎ ȋn special ȋn cazul bǎrbaților, iar vârsta medie a pacienților diagnosticați cu sindrom Pickwick este de 52 de ani.

Simptomele sindromului Pickwick includ:

• Apnee ȋn somn

• Dureri de cap, care se intensificǎ dimineața

• Somnolență excesivă în timpul zilei

• Hipertensiune arterială

• Toleranță scăzută de exercițiu

• Dureri ȋn piept

• Acumularea de lichide în cavitatea abdominală

• Insuficiențǎ cardiacǎ

• Colorație albǎstruie a pielii

• Depresie

 

Diagnosticarea sindromului Pickwick

Diagnosticarea se realizeazǎ ȋn urma unor teste recomandate de cǎtre medic. Specialistul poate efectua o ecocardiografie pentru a identifica hipertensiunea pulmonarǎ sau o polisomnografie. De asemenea, se mai recomandǎ:

• RMN - imagisticǎ prin rezonanțǎ magneticǎ

• Tomografie computerizatǎ (CT)

• Spirometria

 

Tratamentul sindromului Pickwick

Tratamentul sindromului Pickwick include adesea utilizarea ventilației mecanice. Pot fi utilizate atȃt dispozitive neinvazive de ventilație mecanicǎ, precum masca de oxigen sau dispozitive invazive precum o traheostomie, intervenție care presupune plasarea unui tub de respirație direct în trahee printr-o incizie chirurgicalǎ la nivelul gȃtului.

Un aspect important al tratamentului este reprezentat de modificarea stilului de viațǎ și de pierderea ȋn greutate, deoarece boala poate fi inversatǎ dacǎ pacientul slǎbește.

În cazul în care sindromul Pickwick nu este tratat, acesta poate duce la dezvoltarea unor probleme cardiovasculare și circulatorii grave. Alte complicații includ: disfuncții sexuale, modificări ale dispoziției și depresie severǎ.

 

Prevenirea sindromului Pickwick

Specialiștii afirmǎ cǎ sindromul Pickwick este o boalǎ ce va afecta tot mai mulți oameni ȋn condițiile ȋn care obezitatea a cǎpǎtat o amploare ȋngrijorǎtoare. Prevenirea sindromului Pickwick se poate realiza prin menținerea unei greutǎți sǎnǎtoase și prin realizarea de exerciții fizice ȋn mod regulat. Dacă apneea de somn apare doar atunci cȃnd pacientul doarme pe spate, o metodǎ ca acesta sǎ nu doarmǎ pe spate ȋn timpul nopții este atașarea de bluzǎ a unei mingii de tenis.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC)

Tuberculoza multi-drog rezistenta (TB-MDR)

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP