+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 06 Noiembrie 2013 15:11

pneumoniaPneumonia este o infecție care duce la inflamarea unuia sau ambilor plǎmȃni. Aceștia pot fi plini de lichid sau puroi, fenomen ce provoacǎ tuse productivǎ, febrǎ, frisoane și dificultăți de respirație.

Pneumonia poate varia în gravitate de la ușoarǎ până la a pune viața pacientului în pericol. Pneumonia este periculoasǎ ȋn special pentru sugari și copii mici dar și pentru persoanele trecute de vârsta de 65 de ani, sau a persoanelor cu un sistem imunitar slǎbit. Inflamația apare la nivelul alveolelor pulmonare, și poate afecta poate  un lob pulmonar sau doar cȃțiva lobuli din structura unui lob.

Cauzele care duc la dezvoltarea pneumoniei

Cele mai frecvente cauze ale pneumoniei sunt bacteriile și virusii din aer. De obicei, organismul lupta cu aceste bacterii sau virușim ȋnsǎ daca sistemul imunitar este slǎbit poate apǎrea boala. 

Pneumonia este clasificatǎ în funcție de tipurile de germeni cauzatori:

Pneumonia comunitară dobândită – acesta este cel mai frecvent tip de pneumonie și poate fi cauzatǎ de:

Bacterii - cum ar fi Streptococcus pneumoniae și stafilococul auriu . Acest tip de pneumonie afecteazǎ un singur lob pulmonarǎ și determinǎ pneumonia lobară. 

Virusuri  - printre virusurile care pot cauza pneumonia se numara virusul gripal, virusul sincitial respirator, virusul herpetic sau virusul gripei aviare.Virușii sunt cauza cea mai frecventǎ a pneumoniei la copiii mai mici de 2 ani, ȋnsǎ pneumonie virală este de obicei ușoarǎ. Cu toate acestea pot exista complicații care sǎ ducǎ la dezvoltarea altor boli mai grave precum  sindromul respirator acut sever ( SARS ).

Diferite ciuoerci care se gǎsesc ȋn sol și ȋn excremente de pasăre  - Acest tip de pneumonie este mai frecvent la persoanele cuun  sistem imunitar slăbit și la persoanele care au inhalat o dozǎ mare de  microrganisme.

Pneumonia dobȃnditǎ ȋn spital - Pneumonia dobȃnditǎ ȋn spital este o infecție bacteriana care apare la persoanele internate ȋn spital pentru altǎ afecțiune. Boala este mai periculoasǎ deoarece  bacteriile care cauzează afecțiunea  ar putea fi mai rezistente la antibiotice. Pacienții care respirǎ cu ajutorul ventilatorului, aparat utilizat  în unitățile de terapie intensivă, prezintaun risc mai mare de  a dezvolta acest tip de pneumonie.

Simptomele pneumoniei

Simptomele pneumoniei depinde de obicei, ȋn special de cauza care a dus la dezvoltarea bolii. Cu  cu toate acestea existǎ anumite semne comune toturir tipurilor de pneumonie: tuse uscata sau productivǎ, dureri în piept, febră, frisoane, respirație dificilǎ.

Pneumonia bacterianǎ - ȋn pneumonia bacterianǎ  simptomele pot să apară brusc și să fie foarte severe sau pot apărea treptat. Simptomele pot include :

probleme de respirație;

frisoane ;

transpirație excesivă ;

durere toracică severă ;

confuzie;

tuse productivă cu mucus verde ;

febrǎ

Pneumonie virală

Aproximativ jumatate din toate cazurile de pneumonie sunt cauzate de virusuri. Pe de altǎ parte, ȋn unele cazuri, pneumonie virala se poate complica cu o infecție bacteriana iar acoentul poate prezenta simptome de pneumonie bacterianǎ . Simptomele de pneumonie virală includ :

dureri de cap ;

febră ;

tuse uscată ;

oboseală generală și dureri musculare;

senzația de epuizare

Pneumonia micoticǎ - Aceasta este cea mai răspândită formă de pneumonie la persoanele cu vȃrsta sub 40 de ani. Acesta este de obicei ușoarǎ și se poate caracteriza prin tuse și slăbiciune care poate dura chiar și sǎptǎmȃni.

Simptomele comune includ :

frisoane și febră ;

durere în gât ;

tuse uscată, care poate deveni productiv ;

oboseala;

dureri articulare și dureri musculare;

Diagnosticarea pneumoniei

Medicul va începe prin realizarea istoricului medical și a unui examen fizic, pentru a verifica dacǎ la nivelul plǎmȃnilor existǎ sunete anormale care pot indica prezența unui lichid.

 

Dacă medicul suspecteazǎ pneumonia, acesta va recomanda:

 

Radiografii-  pentru a confirma prezența bolii și a determina amploarea și localizarea infecției Teste de sȃnge -  pentru a confirma prezența infecției și pentru a încerca să se identifice tipul de organism care cauzeazǎ infecția.

Testul sputei -  o probă de lichid din plămâni este luată după ce pacientul tușește atȃnc și analizat ȋn laborator pentru a indica tipul de infecție.

 

Dacă pacientul are peste 65 de ani sau prezintǎ simptome grave medicul poate recomanda:

    Cultura lichidului pleural. O probă lichid este analizatǎ pentru a determinatipul de infecție.

    Bronhoscopie - un tub subțire, flexibil, cu un aparat de fotografiat este introdus prin intermediul cǎilor respiratorii pentru a verifica ce anume blocheazǎ cǎile respiratorii sau dacă existǎ ceva ce poate contribui la apariția pneumoniei.

 

 Tratamentul pneumoniei

 

 

Tratamentul bolii depinde ȋn primul rȃnd de tipul și severitatea pneumoniei dar si de vârsta  și starea generala de sǎnǎtate a pacientului. Opțiunile includ :

Antibiotice  - utilizate pentru a trata pneumonia bacterianǎ. Simptomele se îmbunătățesc ȋn termen de trei zile de la ȋnceperea tratamentului, ȋnsǎ acestǎ ȋmbunǎtǎțire mai mult ȋn cazul fumǎtorilor.

Medicamente antivirale  -  pentru a trata pneumonia virală. Simptomele generale dispar ȋn aproximativ una până la trei săptămâni.

Medicamente care reduc febra -cum ar fi aspirina sau ibuprofenul.

Medicamente ȋmpotriva tusei  

 

 

Spitalizarea poate fi necesarǎ ȋn special ȋn cazul ȋb care pacientul are mai mult de 65 de ani, prezintǎ confuzie, are grețuri și vǎrstǎturi, are o tensiune arterialǎ scǎzutǎ, respirǎcu dificultǎți sau are o temperatura sub cea normalǎ.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Gripa porcina

Raceala

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP