Polipii nazali sunt formațiuni comune, benigne, care se dezvoltǎ în nas sau sinusuri. Aceștia sunt adesea asociați cu alergii, cu astmul bronșic sau cu sinuzita cronicǎ. Polipii nazali sunt dificili de tratat din cauza recurenței. Atunci cȃnd polipi nazali sunt mici și nu provoacǎ simptomatologie nu necesită tratament. Cu toate acestea, polipi nazali de dimensiuni mai mari pot bloca drenajul normal de la nivelul sinusurilor. Atunic cȃnd se acumuleazǎ prea mult mucus ȋn sinusuri, acesta se poate infecta.
La examinarea vizualǎ, polipii se pot observa la nivelul nasului, fiind formațiuni de culoare albǎ gelatinoase, ȋn timp ce unii polipi pot fi fibroși. Cele mai comune simptome date de aceastǎ afecțiune sunt senzația de „nas ȋnfundat”, dar și pierderea mirosului.
Cauzele care duc la polipoza nazalǎ
Cauza care duce la dezvoltarea polipilor nazali nu este deplin cunoscutǎ. Nu este clar de ce unele persoane dezvoltǎ o inflamație ce declanșeazǎ formarea polipilor, în timp ce altele, nu. Inflamația apare la nivelul mucoasei nazale și a siunusurilor, iar specialiștii afirmǎ cǎ există unele dovezi cǎ oamenii care dezvolta polipi au un răspuns diferit al sistemului imunitar fața de cei care nu dezvoltǎ astfel de formațiuni. Polipii nazali se pot forma la orice vȃrstǎ, dar sunt mai frecvenți la adulții tineri și cei de vȃrsta mijlocie. Aceștia se pot forma oriunde în sinusuri sau ȋn pasajele nazale.
Polipii nazali apar la aproximativ o persoanǎ din 100 iar aceștia sunt mai frecvenți ȋn cazul bǎrbaților decȃt ȋn cazul femeilor. Dacǎ un copil este diagnosticat cu polipi nazali, specialiștii recomandǎ ca acesta sǎ fie, de asemenea, testat și pentru fibroza chisticǎ, deoarece bola este un factor de risc pentru dezvoltarea polipilor nazali.
Simptomele polipozei nazale
Polipii nazali sunt asociați cu inflamația mucoasei nazale sau a sinusurilor, care durează mai mult de 12 săptămâni. Simptomele frecvente ale polipilor nazali sunt:
• Nas ȋnfundat
• Pierderea mirosului
• Congestie nazalǎ
• Dureri faciale sau dureri de cap
• Presiune la nivelul feței
• Mâncărime în jurul ochilor
• Sforǎit
Diagnosticarea polipozei nazale
Medicul va chestiona pacientul ȋn legǎturǎ cu simptomele pe care le experimenteazǎ. Apoi acesta va realiza un examen fizic general și o examinare a nasului. Uneori nu sunt necesare teste suplimentare deoarece polipii pot fi vizibili cu ajutorul unui instrument luminat.
Cu toate acestea, medicul mai poate recomanda:
Endoscopia nazală - ȋn cadrul procedurii un tub îngust, flexibil, cu o camerǎ video mică, permite o examinare detaliată a nasului și a sinusurilor.
Teste imagistice - cu ajutorul unei tomografii computerizatǎ (CT) sau imagisticǎ prin rezonanțǎ magneticǎ, medicul poate localiza polipii și poate evalua gradul inflamǎrii.
Teste pentru identificarea alergiilor - cum polipii nazali pot apărea ca urmare a unei alergii, medicul va recomanda realizarea unui test cutanat sau a unui test de sȃnge.
Testul pentru a indentificarea fibrozei chistice - dacă un copil mic este diagnosticat cu polipi nazali, medicul poate sugera realizarea unui test pentru fibroza chisticǎ. Testul standard de diagnostic pentru fibroza chisticǎ este un test neinvaziv al transpirației, care determină dacă sudoarea copilului are un conținut mai mare de sare decȃt cea normalǎ.
Tratamentul polipozei nazale
Polipii nazali se pot trata medicamentos sau chirurgical. Cu toate acestea, tratamentul ȋncepe, de obicei, cu medicamente, care pot face chiar și polipii de mari dimensiuni sǎ disparǎ. Medicul poate recomanda: corticosteroizi nazali, corticosteroizi injectabili, antihistaminice pentru tratarea alergiilor sau antibiotice pentru a trata o infecție cronicǎ.
Tratamentul chirurgical este utilizat dupǎ ce tratamentul medicamentos nu a dat rezultatele dorite. Medicul poate realiza:
Polipectomie - ȋn cadrul cǎreia polipii mici sau izolați pot fi complet eliminați cu ajutorul unui mic dispozitiv de aspirare mecanicǎ. Procedura se poate realiza ȋn ambulatoriu.
Chirurgie endoscopica a sinusurilor, procedurǎ ce permite eliminarea polipilor - chirurgul va utiliza un endoscop pe care ȋl va ghida prin nas, ȋn nari pȃnǎ ȋn cavitățile sinusurilor. Cu ajutorul acestuia medicul va elimina polipii care blochează fluxul de fluide.
Citește și:
Sindromul respirator acut sever (SRAS)
Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC)