+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 31 Iulie 2014 10:20

afectiuni-cauzate-fosgenFosgen este un produs chimic industrial major folosit pentru a face materiale plastice și pesticide. La temperatura camerei, fosgenul este un gaz toxic. Cu răcire și sub presiune, gazul fosgen poate fi transformat într-un lichid, astfel încât să poată fi transportat și depozitat.

Când fosgenul lichid este eliberat, acesta se transformă rapid într-un gaz care rămâne aproape de sol și se răspândește rapid. Gazul fosgen poate apărea incolor sau ca un nor de un alb pal, gălbui. La concentrații scăzute, are un miros plăcut de fân proaspăt cosit sau porumb verde, dar mirosul nu poate fi observat de către toate persoanele expuse. La concentrații mari, mirosul poate fi puternic și neplăcut. Fosgenul în sine este neinflamabil.   

Cauzele apariției afecțiunilor cauzate de expunerea la fosgen

Riscul de expunere al oamenilor depinde de cât de aproape sunt de locul unde fosgenul a fost lansat. Dacă gazul fosgen este eliberat în aer, oamenii pot fi expuși prin contactul cu pielea sau prin contactul cu ochii. Aceștia mai pot fi expuși la aerul care conține fosgen. Dacă lichidul fosgen este eliberat în apă, oamenii pot fi expuși prin atingerea sau consumul apei potabile care conține fosgen. Dacă lichidul fosgen vine în contact cu produsele alimentare, oamenii pot fi expuși prin consumul lor.  

Simptomele specifice afecțiunilor cauzate de expunerea la fosgen

În timpul sau imediat după expunerea la concentrații periculoase de fosgen, urmatoarele semne si simptome pot dezvolta: 

Tușit

Senzație de arsură în gât și ochii 

Ochii umezi 

Vedere încețoșată 

Respirație cu dificultăți 

Greață și vărsături 

Contactul cu pielea poate duce la leziuni similare cu cele de la degerături sau arsuri

În urma expunerii la concentrații ridicate de fosgen, o persoană poate dezvolta lichid în plămâni, în termen de 2 până la 6 ore. Expunerea la fosgen poate provoca efecte întârziate, care nu pot fi evidente pentru până la 48 de ore după expunere. Persoanele care au fost expuse la fosgen ar trebui să fie monitorizate timp de 48 ore după aceea. Efecte întârziate, care pot apărea de până la 48 de ore includ: 

Dificultăți de respirație 

Tuse până la un lichid alb-roz (un semn de edem pulmonar) 

Hipotensiune arterială 

Insuficiență cardiacă  

Diagnosticarea afecțiunilor cauzate de expunerea la fosgen

Expunerea ușoară este foarte greu de identificat. De obicei persoana este conștientă de expunerea la fosgen, fiind astfel mult mai ușor pentru medici să puna un diagnostic.  

Tratament pentru afecțiunile cauzate de expunerea la fosgen

Tratamentul pentru expunerea la fosgen constă în îndepărtarea acestuia din organism cât mai curând posibil și furnizarea de îngrijiri medicale de susținere într-un spital. Nu există nici un antidot pentru fosgen. Persoanele expuse ar trebui să fie observate până la 48 de ore, pentru că este posibil să dureze mult pentru că simptomele pot reapărea. 

 

Autor: Alexandra Necula

Citește și:

Bronsita acuta

Astmul

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP