+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 04 Februarie 2015 12:32

keratozaKeratoza actinică este caracterizată de o suprafață dură, solzoasă, localizată pe piele, care se dezvoltă din cauza expunerii la soare. Cel mai frecvent apare pe față, buze, urechi, antebraţe, scalp sau gât.

Cunoscută de asemenea drept keratoza solară, keratoza actinică se mărește încet și, de obicei, nu cauzează niciun semn sau simptom, în afara petelor mici care apar pe piele. Un procent  din leziunile produse de keratoza actinică pot declanșa în cele din urmă cancer de piele. Riscul de keratoza actinica poate fi redus  prin minimizarea expunerii la soare și protejarea pielii de razele ultraviolete.

 

Semne și simptome

Semnele și simptomele keratozei actinice includ:

- formaţiuni scuamoase și solzoase la suprafaţa pielii;

- culoarea formațiunilor variază de la roz, roșu și maro;

Cauze

Keratoza actinică apare în general pe suprafețele expuse la soare, cum ar fi fața, buzele, urechile, scalpul și gâtul.

 

Factori de risc

O leziune din keratoza actinica, dacă este expusă la soare, duce, în 80% din cazuri, la cancer. Prognosticul bolii este bun în cazul în care tratamentul keratozei actinice este respectat. Dacă leziunile sunt mai numeroase, exista şanse mai mici de vindecare. În plus, riscul de transformare malignă este crescut în aceste cazuri.

Deși oricine poate dezvolta keratoza actinica, următorii factori pot crește riscul apariției afecțiunii:

- vârsta peste 40 de ani

- climat călduros

- istoric de expunere frecventă sau intensă la soare

- piele palidă, păr roșu sau blond, ochi albaștri

- apariţia în trecut a kerato zei actinice sau a cancerului de piele

- sistem imunitar slab

Complicații

În cazul unui tratament început în stadiul incipient al afecțiunii, keratoza fi vindecată înainte de a declanșa cancerul de piele. Cu toate acestea , dacă este lăsată netratată,  poate progresa sub forma unui carcinom cu celule scuamoase - un tip de cancer care , de obicei, nu pune în pericol viața dacă este tratat la timp .

 

Diagnostic

Medicul poate diagnostica , de obicei, keratoza actinica printr-un examen fizic. Dacă există dubii, acesta poate face alte teste , cum ar fi o biopsie a pielii. În timpul unei biopsii de piele, medicul ia o mică mostră de piele pentru a o analiza la un laborator. Se va realiza biopsia leziunilor, analizându-se celulele. Cel mai atent se vor examina leziunile de pe zonele expuse mai des la soare, precum buzele, urechile, scalpul.

Tratament

Tratamentul keratozei actinice începe, în fază incipientă, prin aplicarea unui gel, sau a unei creme cu Diclofenac. Acesta se utilizează timp de câteva luni, de câteva ori pe zi.

Fototerapia este o metodă modernă folosită frecvent.

Dermoabraziunea şi peelingul chimic sunt alte metode des folosite în tratamentul keratozei actinice.

Electrocauterizarea este o altă metodă care se utilizează des, se aplică pentru toate leziunile existente pe piele.

Crioterapia este o metodă care foloseşte azotul lichid, realizând îngheţarea. Celulele canceroase sunt criogenizate și distruse.

Andra Silivestru

Citește și:

Legatura dintre acnee si dieta

Acneea vulgara

 

 

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Amorteala maini
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului