Furunculul este o acumulare de puroi ce ia forma unui nodul roșu și care apare ca rezultat al infectării foliculilor firelor de păr sau a unei igiene necorespunzătoare. Furunculul pote apărea oriunde pe piele, dar de obicei își face apariția pe față, pe gât, la subsoară sau pe fese, adică în acele zone acoperite de păr sau predispuse transpirației. Uneori furunculele apar în grupuri. Deși oricine poate dezvolata aceste infecții dureroase, persoanele cu diabet, sistem imunitar scăzut, cu acnee sau alte probleme de piele prezintă un risc crescut.
Cauzele apariției furunculului
Furunculul este provocat de stafilococi și bacterii care pătrund în organism prin tăieturi, zgârieturi și alte leziuni ale pielii. Apariția furunculelor este favorizată de diverși factori, printre care: problemele sistemului imunitar, diabet, expunerea la anumite substanțe chimice folosite în industrie, utilizarea exagerată a corticosteroizilor, tratarea leziunilor cutanate cu produse extrase din petrol și probleme de sănătate generate de igienă sau nutriție.
Simptomele furunculului
Simptomele furunculului diferă de stadiul în care se află acesta. Astfel, în primul stadiu, furunculul ia forma unui nodul sub piele inflamat, dureros, care zvâcnește. După mai multe zile, furunculul devine proeminent, roșiatic, cu centrul alb sau galben. Poate deveni extrem de dureros din cauza acumulării de puroi sub piele. De asemenea, semne care prevăd apariția unui furuncul pot fi oboseala, febra, starea generală proastă.
Diagnosticarea furunculului
Diagnosticarea furunculului se face pe baza semnelor locale, însă este necesar un examen de specialitate pentru a determina și alte zone afectate, precum și gradul de avansare și tratamentul corespunzător pentru vindecarea furunculului. De asemenea, furunculul care nu se vindecă, ridică suspiciunea unui alt diagnostic și anume carbunculul, șancrul sifilitic, hidrosadenita sau acneea chistică.
Tratamentul furunculului
Majoritatea furunculelor pot fi tratate și de acasă, prin spălarea zonei infectate cu un săpun antibacterian și prin aplicarea de comprese fierbinți. De asemenea, topicele cu antibiotice disponibile fără prescripție medicală sunt eficiente în tratarea furunculului.
Atenție însă, furunculele nu trebuie sparte sau stoarse deoarece există posibilitatea de se infecta și de a încetini vindecarea. Majoritatea furunculelor se sparg de la sine, după aproximativ două săptămâni. Când se întâmplă acest lucru, zona afectată trebuie spălată până când nu mai apare puroi, apoi acoperită cu un bandaj adeziv pentru a evita reinfectarea și pătrunderea puroiului drenat în alte regiuni ale pielii și diseminarea infecției. De asemenea, spălați-vă foarte bine pe mâini și dezinfectați prosoapele.
Tratatamentul furunculului presupune de asemenea și prezentarea la medic, care poate inciza și drena nodulul în condiții sterile. Pentru a trata un episod sever, medicul poate prescrie un antibiotic, precum eritromicina sau dicloxacilina.
În ceea ce privește medicina alternativă, tratamentul furunculului constă în aplicare a diferite produse obținute pe bază de extract de plante care se găsesc în farmacii și pot fi achiziționate fără prescripție medicală, precum ulei de arbust de ceai, ulei de levănțică, ulei de mușețel și ulei de salvie, recunoscute pentru proprietățile lor antibacteriene.
Prevenirea furunculului
Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta în prevenirea furunculului:
1) Spălați-vă cu regularitate și îngrijiți prompt plăgile cutanate minore!
2) Evitați pe cât posibil să folosiți în comun prosoapele, lenjeria de pat, îmbrăcămintea sau echipamentul sportiv cu o persoană care are un furuncul sau o altă infecție!
3) Nu stoarceți niciodată un furuncul. Infecția se poate extinde și către alte zone și poate produce complicații precum o infecție secundară sau un cabuncul.
4) Adoptați o alimentație sănătoasă și mâncați mai des usturoi deoarece are calități antiseptice și alimente cu conținut ridicat de zinc deoarece ajută la întărirea sistemului imunitar.