+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 04 Martie 2014 09:23

fasceita-necrozantaFasceita necrozantǎ este o infecție bacteriană gravă ce se răspândește rapid și distruge țesutul moale al organismului. Denumit popular "infecția carnivorǎ", această boală rară poate fi cauzatǎ de mai multe tipuri de bacterii. Acestea includ bacterii precum Streptococcus ( grupul A de  streptococ ), Klebsiella, Clostridium, E. coli, Staphylococcus aureus  și Aeromonas hydrophila.

Cu toate acestea,  streptococul de grupǎ A este considerat cea mai frecventǎ cauzǎ de fasceita necrozantǎ.

Bacteriile de tip streptococ se transmit prin contact cu salivǎ sau cu mucusul din gura, nas sau gâtul  unei persoane infectate. Când o persoanǎ infectatǎ tușește sau strǎnutǎ, bacteria se rǎspȃndește prin picaturi ȋn aer. Bacteriile se pot transmite de asemeena, prin sărutat  sau schimbul de căni, furculițe, linguri etc.

 

Cauzele fasceitei necrozante

 

Cele mai multe cazuri apar la întâmplare și nu sunt legate de alte infecții similare. Cel mai comun mod de a dezvolta fasceita necrozantǎ este atunci cȃnd bacteriile intrǎ ȋn organism prin intermediul unei leziuni în piele. Majoritatea persoanelor care dezvoltǎ boala au alte probleme de sǎnǎtate care pot reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. 

Unele dintre aceste boli includ: diabetul zaharat, bolile de rinichi, cancerul sau alte afecțiuni cronice care slǎbesc sistemul imunitar al organismului.

 

O datǎ ce a intrat ȋn organism, ȋn caz de  fasceita necrozantǎ, bacteriile se rǎspandesc rapid. Ele infecteazǎ straturile netede cunoscute sub numele de fascia, dar și țesutul conjunctiv care înconjoară mușchii, nervii, și vasele de sange.

 

Simptomele fasceitei necrozante

 

Simptomele încep de multe ori la cȃteva ore dupǎ ce bacteria a intrat ȋn organism. Pielea poate fi caldǎ, cu zone roșii sau violacee inflamate care se rǎspȃndesc rapid. De asemenea, pot apǎrea ulcerații, bășici sau pete negre pe piele. Febră, frisoane, obosealǎ sau vărsături pot ȋnsoți simptomele cutanate.

 

Există trei etape ale simptomatologiei:

 

Primele simptome ( de obicei, la maxim 24 de ore dupǎ infectare) includ :

 

    Prezența unei traume minore de piele 

    Dureri în zona generală a leziunii

    Durere, care este, de obicei, disproporționată în raport cu dimensiunea leziunii

    Simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febra

    Sete intensǎ, care se va dezvolta pe mǎsurǎ ce pacientul devine tot mai deshidratat.

 

 Simptomele avansate ( de obicei la 3-4 zile ) includ :

 

    Umflarea zonei dureroase, însoțită de o erupție cutanată

    Pete negre de mari dimensiuni, care se transformǎ în vezicule pline cu lichi

    Diaree și vărsături.

 

Simptomele critice ( dupa 4-5 zile ) includ :

 

    Scădere severă a tensiunii arteriale

    Șoc toxic de la toxinele eliberate de bacterii

    Inconștiență.

 

Tratamentul fasceitei necrozante

 

Antibioticele sunt o parte importantă a tratamentului pentru fasceita necrozanta. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, doar antibioticele nu sunt suficiente. Acest lucru se datorează faptului că fasceita necrozantǎ taie alimentarea cu sȃnge a țesuturilor corpului, iar antibioticele trebuie să fie injectate direct ȋn locul infectat pentru a trata. Tratamentul uzual se referǎ de cele mai multe ori la antibiotice ȋmpreunǎ cu chirurgie.

 

Prevenirea fasceitei necrozante

 

Nu există niciun vaccin pentru a preveni infecțiile cu streptococi. Deoarece această formă severă de infecție streptococică poate progresa  rapid, cea mai bună abordare este sǎ mergeți cȃt mai repede la medic, de îndată ce apar simptomele. Amintiți-vă, un indiciu important pentru aceastǎ boala este durerea foarte severă a unei leziuni aparent minore.

 

Reduceți posibilitatea de infectare a rǎnilor printr-o igienǎ corectǎ a leziunilor.  Dacǎ aveți o ranǎ, se spală bine zona cu apă caldă și săpun,  și se pastreazǎ  curatǎ și uscatǎ cu ajutorul unui bandaj.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Legatura dintre acnee si dieta

Dermatofibromul

 

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Amorteala maini
SITEMAP