+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 20 Decembrie 2013 11:14

ectimaEctima este o infecție a pielii similară cu impetigo (o infecție a pielii extrem de contagioasǎ, care afecteazǎ ȋn special sugarii şi copiii). Ectima este o piodermitǎ ulcerativǎ a pielii cauzatǎ de streptococii din grupa A beta hemolitici. Infecția poate ȋncepe de la o simplǎ ȋnțepǎturǎ de insectǎ sau o zgȃrieturǎ. De cele mai multe ori aceasta se dezvolta pe picioare iar atunci cȃnd infecția pǎtrunde adȃnc ȋn derm, al doilea strat al pielii, cauzeazǎ rǎni dureroase, pruriginoase, pline cu lichid, cu cruste galbene sau galben ȋnchis. Ulcerele pot provoca cicatrici permanente. Ganglionii limfatici din zona afectată  se pot umfla. Leziunile sunt dureroase și pot avea o limfadenopatie asociatǎ.

Boala poate fi observatǎ la pacienții care sunt imunocompromiși. Leziunile pot rămâne de mărime constantă, ȋnsǎ fǎrǎ  tratament se pot mări până la 3 cm în diametru. Tratamentul depinde de amploarea și de severitatea infecției. Mențineți curățenia leziunilor folosind săpun bacterian și schimbați frecvent lenjeria de pat, prosoapele și hainele. 

Ȋndepǎrtați crustele prin ȋnmuiere sau folosind comprese umede peste care se aplicǎ un unguent cu antibiotic de zi de zi.

 

Simptomele ectimei

 

Ectima apare, de obicei, pe partea inferioarǎ a picioarelor sau ȋn special la copii, diabetici, persoane în vârstă sau neglijate. Leziunile sunt, de obicei, dureroase și au limfadenopatie asociatǎ. În zonele cu climă tropicală, ulcerele sunt  găsite pe glezne și parte dorsală a picioarelor.

Eactima  începe ca o veziculǎ pe pielea inflamata și apoi se adâncește  formȃnd o crusta deasupra. Crusta este de culoare gri - galben și este mai grosǎ decȃt cea de impetigo. Leziunea poate rǎmȃne de marime constantǎ sau se poate mari ȋn cazul ȋn care nu este tratatǎ. Acesta se vindecă lent și, de obicei, rǎmȃne o cicatrice.

    

Diagnoticarea ectimei

 

Diagnosticarea ectimei se poate realiza dupa ce medicul analizeazǎ aspectul caracteristic  al leziunilor. Culturile luate din interiorul leziunilor sunt indicate doar atunci când pacientul nu răspunde la tratamentul recomandat. Paciențiilor cu impetigo recurent se recomandǎ sǎ realizeze un exudat nazal. De asemenea, tratamentul medical depinde de progresia leziunilor . 

Mențineți curățenia folosind săpun bacterian si prin scimbarea frecventǎ a lenjeriei de pat , a prosoapelor și a hainelor

Tratamentul ectimei

Medicul poate recomanda un tratament topic cu unguent, ȋnsǎ ȋn cazul ȋn care leziunile sunt extinse va fi nevoie de antibiotice orale, durata tratamentului fiind stabilitǎ ȋn funcqie de gravitatea leziunilor.

Medicul poate alege dicloxacilina, cefalexina, eritromicina, clindamicina pentru a acoperi posibile infecții secundare cu Staphylococcus aureus. 

Recuperare rapidă  ȋnseamnǎ  si tratarea leziunilor ȋn timp util. Întârzierea tratamentul  poate provoca celulitǎ, limfangitǎ , furunculozǎ  și hiperpigmentare sau hipopigmentare, cu sau fără cicatrici. Copiii cu vârsta între 2-4 ani prezintǎ risc de glomerulonefrita acută, dacǎ tratamentul este amȃnat.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Degeraturile

Hiperhidroza

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Pizza Sector 3
Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP