+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 16 Septembrie 2013 11:18

echimozeCele mai multe vânătăi apar atunci cȃnd vasele mici de sȃnge care se gǎsesc aproape de suprafața pielii sunt rupte de o  lovitură sau ca urmare a unei răni. Când se întâmplă acest lucru, scurgerile de sȃnge din vase apar inițial pe piele ca o patǎ roșie-aprinsǎ sau  violet. În cele din urmă corpul reabsoarbe sângele și echimoza dispare. Unii oameni, în special femeile, sunt mai predispuse la apariția vânătăilor decât altele. Pe mǎsura ce se ȋnainteazǎ ȋn vȃrstǎ, mai mulți factori pot contribui la apariția mai ușoarǎ a vȃnǎtǎilor.

Pe mǎsurǎ ce se ȋnainteazǎ ȋn vȃrstǎ pereții capilarelor devin mai fragili și predispuși la rupere. De asemenea, pielea devine mai subțire și pierde o parte din stratul de țesut gras de protecție care ajută la amortizarea prejudiciului la vasele de sânge. Țineți mite cǎ  expunerea excesivǎ la soare accelereazǎ acest proces de ȋmbǎtȃnire a pielii.

Cauzele echimozelor

Deși rǎnirea sau loviturile sunt cauza principalǎ a apariției echimozelor mai existǎ și alți factori care pot contribui la apariția acestor leziuni:

Medicația -Dacă luați medicamente pentru a preveni coagularea sângelui, s-ar putea sǎ cǎpǎtați mai ușor vânătăi. Medicamente cum ar fi aspirina sau warfarina  reduc abilitățile de coagulare a sângelui. De asemenea, cortizonul face vasele de sȃnge foarte fragil iar ȋn acest mod  cresc șansele de apariție a vânătăilor. 

Suplimentele alimentare - Dacă luați suplimente, cum ar fi uleiul de pește sau ginkgo, s-ar putea sǎ aveți un risc mai mare de apariție a echimozelor, pentru cǎ aceste suplimente subțiazǎ sângele.

Afecțiuni - Persoanele cu probleme de coagulare a sângelui, cum ar fi hemofilia sau bolile de ficat prezintă un risc mai mare pentru lovituri pronunțate.

Vȃrsta – Pentru cǎ pielea se subțiază cu vȃrsta, vasele de sânge vor avea mai puținǎ  protecție.

Cȃnd trebui sǎ ne ȋngrijorǎm ȋn privința echimozelor?

Vânătăile neobișnuit de mari sau dureroase, în special în cazul în care acestea par să dezvolte fǎrǎ un motiv

De asemenea, dacǎ vǎ apar vȃnǎtǎi forte ușor este bine sǎ mergeți la un consult sau sǎ vǎ faceți analize.

Dacǎ  vă confruntați cu sȃngerări anormale, la nivelul nasului sau al gingiilor sau dacǎ observați sânge în  scaun sau în urină.

Vânătăile însoțite de durere persistentă sau dureri de cap, pot indica o boalǎ mai gravǎ care necesită îngrijire medicală.

Vânătăile în jurul buricului pot fi un indiciu de sângerare la nivelul abdomenului.

Vânătăile în spatele urechii, pot indica o fractură de craniu

Tratamentul echimozelor

Deși cele mai multe vânătăi dispar în timp, puteți lua unele măsuri pentru a accelera procesul. În primul rând, aplicați o compresǎ rece pe zona afectatǎ.  Aceasta va reduce fluxul de sȃnge și, astfel,  va limita dimensiunea vânătăii. 

Ȋncercați să relaxați zona afectatǎ, astfel ȋncȃt mușchii sǎ nu fie suprasolicitați.

Se aplică presiune pe zonă cu mâna. Acest lucru va ajuta la reducerea sângerării.

Dacǎ leziunea provoacǎ durere se poate lua acetaminofen pentru ameliorarea durerii în loc de un medicament ce subțiazǎ sȃngele, cum ar fi aspirina.

 

Deși este greu sǎ se evite mereu loviturile,  ȋncercați sǎ fiți atenți atunci cȃnd lucrați ȋn casǎ sau ȋn grǎdinǎ, cȃnd va urcați pe scǎri sau cȃnd realizați diferite exerciții fizice. Asigurați-vă că  utilizați echipament de siguranță atunci când jucați un sport de contact. Cotierele și genunchierele pot proteja zonele  predispuse la vânătăi în timpul sporturilor de contact.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Urticaria

Vitiligo

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP