+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 30 Ianuarie 2014 10:59

dermatofibromDermatofibroamele sunt formațiuni mici, necanceroase (benigne), care se pot dezvolta oriunde pe corp, dar care apar cel mai frecvent pe partea inferioarǎ a picioarelor, a brațelor și pe partea superioară a spatelui. Aceste formațiuni benigne sunt comune la adulți, dar sunt rare la copii. Ele pot fi roz, gri , roșii sau maro iar culoarea lor se poate schimba de-a lungul anilor. Ele sunt ferme și de multe ori la palpare se simt tari sub piele. 

Cauza exactǎ a dermatofibromului nu este cunoscutǎ ȋnsǎ  acesta poate sǎ se dezvolte dupa ce pielea a suferit un prejudiciu minor, cum ar fi o mușcaturǎ de insectǎ sau stoarcerea unui coș.

Simptomele dermatofibromului

Dermatofbromul se dezvoltǎ, de obicei, lent. Acestea sunt niste mici formațiuni ce au aspectul unui coș dar care sunt dure.  

De obicei, apar pe partea inferioara a picioarelor, dar pot apărea la nivelul brațelor și trunchiului.

Acestea nu depǎșesc dimensiunea unei unghii.

Sunt nedureroase dar pacientul poate prezenta mȃncǎrime.

 

Diagnosticarea dermatofibromului

 

Medicul va examina pielea pacientului și ȋn cazul ȋn care considerǎ necesar poate recomanda o biopsie a pielii. Medicul utilizeaza anestezic  local ȋnainte de a preleva o mostrǎ de țesut. 

Tratamentul dermatofibromului

 

Dermatofibroamele sunt inofensive și, de obicei, nu necesita tratament. Uneori, ele dispar fără nici un tratament, cu toate acestea, medicul poate recomanda ȋndepǎrtarea lor printr-o intervenție chirurgialǎ minorǎ dacǎ:

 

Acesta vă provoacă simptome cum ar fi durere sau mâncărime;

Dacǎ medicul nu este complet sigur că este un dermatofibrom;

Dacǎ  dermatofibromul este inestetic;

De asemenea, o datǎ apǎrut este posibil sǎ aveți toatǎ viața acestǎ formațiune.  Dacǎ ȋnsǎ doriți sǎ ȋl ȋndepǎrtați, aspectul acestuia se poate îmbunătăți ușor (ajunge plat) prin intermediul injecțiilor cu steroizi ȋn leziune.

Alte metode includ:

Crioterapia  -  Criochirurgia. Aceste terapii pot fi utilizate ȋnsǎ vor lăsa o cicatrice iar leziunea poate recidiva

Unele lasere  - inclusiv cele pe bazǎ de dioxid de carbon ȋnsa de asemenea, acestea lasǎ cicatrici.

Eliminarea prin excizie, sub anestezie locala va lăsa întotdeauna o cicatrice, care pot fi la fel de evidente sau chiar mai evidente decȃt leziunea ȋn sine.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Ectima

Erizipelul

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Pizza Sector 3
Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului