+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 29 Ianuarie 2013 14:00

dermatitaDermatita este un termen general care descrie o inflamație a pielii. Deşi tulburare poate apǎrea ȋn multe forme, de regulă, implică iritații, roșeațǎ și mȃncǎrimi. Dermatita este o afecțiune frecventǎ, care de obicei, nu pune în pericol viaţa pacientului și nu este contagioasǎ.

 

Dermatita afecteazǎ aproximativ unul din cinci persoane la un moment dat ȋn viațǎ. Deși existǎ mai multe tipuri de dermatitǎ, tratamentul acestora este aproximativ asemǎnǎtor.

Tipuri de dermatitǎ

Dermatita de contact - Este o iritaţie a pielii, cauzată de contactul cu o substanţă străinǎ organismului. Printre substanţele care provoacă frecvent dermatitǎ de contact se numără: plante, metale, soluţii de curăţare, aditivii cosmetici, parfumurile, produse chimice industriale, aditivi şi latexul. Dermatita nu este contagioasǎ și nu existǎ posibilitateaca aceasta sǎ devinǎ malignǎ.

Dermatita atopicǎ - Dermatita atopicǎ este o boalǎ de piele foarte frecventă, care afectează un procent mare din populaţia lumii. Acesta este numitǎ și eczemǎ, iar semnele distinctive ale bolii includ erupţii cutanate şi prurit. Este o afecțiune care se transmite ȋn familie.

Dermatita numularǎ – Este o formǎ de dermatitǎ ȋn care pacienților le apar leziuni pe piele, de mǎrimea unei monede, de obicei localizate pe membrele superioare și inferioare.

Dermatita seboreicǎ - Este o formă foarte comunǎ de inflamaţie a pielii, apare sub forma unor pete gălbui, localizate pe diferite porțiuni ale pielii de pe scalp, fațǎ, urechi, şi, ocazional, ȋn alte pǎrți ale corpului.

Neurodermatita - Acest tip de dermatitǎ, se dezvoltă atunci când un factor a creat o senzație de mȃncǎrime într-o anumită zonă a pielii. Aceastǎ iritație poate duce la leziuni cauzate de scǎrpinarea în mod repetat. Locaţiile comune unde apare acest tip de dermatita includ glezna, ȋncheietura mȃinii, antebrațul precum şi zona din spatele gȃtului.

Dermatita de stazǎ - Poate apǎrea atunci cȃnd se acumuleazǎ lichid ȋn țesuturi, ȋn special la persoanele care suferǎ de insuficiențǎ circulatorie perifericǎ. Lichidul suplimentar interfereazǎ cu capacitatea sângelui de a hrăni pielea, afecțiunea poate evolua astfel spre ulcerații și eritem.

Dermatita periorală - Acest tip de dermatitǎ poate lua forma acneei rozacee, acneei adulte sau dermatitei seboreicǎ, implicȃnd pielea din jurul gurii sau a nasului.

Cauzele care duc la apariția dermatitei

Dermatita de contact:

- Cauciucul

- Metalele

- Parfumurile și cosmeticele

- Plantele

- Neomicina şi bacitracina

- Produsele de curǎțare

Dermatita atopicǎ:

- Pielea uscatǎ

- Un sistem imunitar slǎbit

- Factorii genetici

Neurodermatita:

- Pielea uscatǎ

- Iritaţia cronică

- Eczema

Dermatita seboreicǎ:

- Stresul

- Afecțiunile neurologice, cum ar fi boala Parkinson

Dermatita de stazǎ:

- Venele varicoase

- Obezitatea

- Alte afecţiuni cronice sau infecţii recurente care afectează circulaţia la nivelul picioarelor

Dermatita perioralǎ:

- Produsele de machiaj

- Tratamentul cu corticosteroizi

Simptomele dermatitei

Simptomele generale ale dermatitei includ: roşeaţă, umflături, mâncărime, precum și apariția leziunilor pe piele.

Ȋn cazul dermatitei seboreicǎ, apar leziuni la nivelul feței și al scalpului, ȋn cazul dermatitei periorale simptomele includ apariția de erupții ȋn jurul gurii. Dermatita de stazǎ se caracterizeazǎ prin acumularea de lichid sub piele, ȋn special la nivelul picioarelor, ȋn timp ce dermatita atopicǎ este o erupție cutanatǎ care provoacǎ mȃncǎrimi.

Diagnosticarea dermatitei

Medicul dermatolog poate diagnostica tipul de dermatita atȃt dupǎ simptomele pe care pacientul le are, precum și după examinarea pielii.

În cazul dermatitei de contact, medicul poate efectua anumite teste care presupun aplicarea unui plasture pe piele. Ȋn cadrul acestui test, medicul aplică mici cantităţi de diverse substanţe pe o porțiune de piele pentru a observa o eventualǎ reacţie la oricare dintre substanţele aplicate.

Tratamentul dermatitei

Tratament medicamentos

- Steroizii topici

- Cortizonicele orale

- Antihistaminicele

- Creme care conţin hidrocortizon

- Antibioticele

Prevenirea dermatitei

Dermatita poate apǎrea atunci cȃnd pielea este uscatǎ. Pentru a preveni o eventuala apariție, trebuie sǎ vǎ hidratați pielea. Acordaţi o atenţie deosebită picioarele, brațelor, spatelui, precum și pǎrților laterale ale corpului.

Nu uitați:

Reduceți pe cȃt posibil bǎile lungi!

Purtați haine largi și curate!

Protejați pielea de praf, detergenți sau alte substanțe!

Aplicați comprese reci și umede pe zonele afectate!

Utilizați o cremǎ care sǎ calmeze mȃncǎrimea!

Citeste și:

Alergia la medicamente

Psoriazisul

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP