+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 13 Ianuarie 2014 15:12

dermatita-herpetiformaDermatita herpetiformǎ este o boală mai puțin frecventǎ, cronicǎ, în care manifestările clinice primare sunt leziuni cutanate. De obicei boala  apare la persoanele care sunt sensibile la gluten dar care nu prezintǎ simptome.

Boala celiacǎ este cauzatǎ de o sensibilitate la gluten, o proteinǎ care se gǎsește ȋn grau, ovăz, secară, orz. Intoleranța la gluten determină ca enzimele digestive sǎ nu mai fie produse ȋn mucoasa intestinalǎ  ȋn cantitǎți adecvate motiv pentru care cele mai multe persoane prezintǎ: diaree urȃt mirositoare, abdomen umflat  și anemie.

 

Cauzele dermatitei herpetiforme

 

Dermatita herpetiformǎ este idiopaticǎ  dar au fost depistate mai multe anomalii imunologice care pot duce la dezvoltarea bolii.  Debutul bolii poate apǎrea la orice vȃrstǎ , ȋnsǎ aceastǎ problema apare ȋn special la adulți. Boala  pare să aibă cea mai mare prevalență în Scandinavia, și afecteazǎ ȋn special bǎrbații.

 

Simptomele dermatitei herpetiforme

 

Vezicule mici, papile discrete  și leziuni pruriginoase asemănătoare urticarie apar simetric pe cap, coate, genunchi , spate și fese . Destul de des , veziculele  apar și pe fațǎ si pe gȃt. Pacientul prezintǎ mȃncǎrimi.

Mâncărime și de ardere poate fi aproape de nesuportat  precum și necesitatea de scǎrpinare. Erupția, de obicei, nu trece fǎrǎ  tratament .

 

De asemenea, la personele cu boala celiaca și fǎrǎ simptome, dermatita herpetiformǎ poate fi primul semn de boala celiacǎ.

Diagnoticarea dermatitei herpetiforme

 

Medicul va recomanda  biopsie a pielii, ce implica recoltarea lichidului sau a unui mici mostre din leziune pentru a o studia la microscop. Specialistul va utiliza  un test special pentru a căuta anticorpii denumiți  IgA . 

Testele de sȃnge pot indica dacǎ pacintul suferǎ și de boala celiacǎ. Dacă testele de sânge sunt pozitive, acestea trebuie cofirmate prin realizarea unei biopsii a mucoasei intestinului, care poate confirma boala celiacǎ.

Tratamentul dermatitei herpetiforme

 

Pe termen lung, o dietă fără gluten va reduce treptat simptomele, și poate vindeca boala complet. Cu toate acestea,  medicamentele sunt necesare pentru a reduce simptomele cutanate. 

Tratamentul standard implică frecvent utilizarea pastilelor de sulfonǎ diamino-difenil (DDS) pentru a trata erupțiile cutanate . Acest lucru aduce o ameliorare a simptomelor în una, 2 zile .  Cu toate acestea, medicamentul  poate fi asociat cu tulburări hematologice severe de sânge. Cu toate acestea , evitarea strictă a glutenului alimentar duce la combaterea bolii și poate elimina chiar necesitatea de medicamente . În plus , o dietă fără gluten poate reduce riscul de limfom gastrointestinal.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Degeraturile

Hiperhidroza

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Pizza Sector 3
Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP