Chisturile sebacee reprezintǎ chisturile care se formeazǎ la nivelul țesutului epidermic. Deși nu reprezintǎ o problemǎ gravǎ de sǎnǎtate iar chisturile sunt noncanceroase, ele pot fi inestetice. De obicei apar la nivelul scalpului, pe gȃt, la nivelul trunchiului sau ȋn zona genitalǎ. Acestea apar ȋn special ȋn zonele unde existǎ pǎr. În cazul în care apariția unui astfel de chist incomodeazǎ pacientul sau acesta se infecteazǎ, chistul poate fi ȋndepǎrtat chirurgical.
Cauzele care duc la dezvoltarea chisturilor sebacee
Chisturile sebacee se formeazǎ atunci cȃnd o glandǎ sebacee este blocatǎ de cheratinǎ. Chistul ȋncepe sǎ se dezvolte și sǎ se umple cu o substanțǎ secretatǎ de glanda sebacee, cunoscutǎ sub numele de sebum.
Alte cauze care pot duce la dezvoltarea chisturilor sebacee:
• Inflamarea unui folicul de păr ȋn urma unei rǎni;
• Ca urmare a unui defect din naștere;
• Chisturile sebacee se pot dezvolta la persoanele cu sindrom Gardner.
Simptomele date de chisturile sebacee
Chisturile sebacee sunt, de obicei, nedureroase și apar ca mici umflǎturi sau noduli care cresc ȋn dimensiune. Este important să nu încercați să ȋi eliminați singur deoarece ȋn acest mod existǎ o mare probabilitate ca aceștia sǎ se infecteze.
Simptomele care pot indica o infecție a unui chist sebaceu:
• Roșeață
• Sensibilitate la atingere
• Creșterea temperaturii la nivelul leziunii.
Diagnosticarea chisturilor sebacee
Medicul dermatolog poate diagnostica un chist sebaceu doar dupǎ aspectul sǎu, ȋnsǎ pentru a elimina alte boli acest vǎ poate recomanda realizarea unei biopsii pentru a pune un diagnostic corect. Dacǎ bǎnuiți cǎ aveți un chist sebaceu nu ezitați sǎ mergeți la un medic specialist.
Tratamentul chisturilor sebacee
Chisturi care nu cauzează simptome și nici durere nu necesitǎ tratament. Ȋnsǎ ȋn cazul ȋn care acesta este inestetic, incomodeazǎ sau s-a infectat, medicul poate recomanda una din urmǎtoarele proceduri:
• Tratamentul cu preparate injectabile. Medicul vă poate injecta triamcinolon acetonid sau corticosteroizi pentru reducerea inflamației.
• Incizia și drenajul. Ȋn cadrul acestei proceduri, medicul face o micǎ tǎieturǎ ȋn chist pentru a drena conținutul.
• Excizia totală. Aceastǎ tehnicǎ chirurgicalǎ ȋndeparteazǎ ȋntregul chist, prevenind astfel reapariția.
• Tratamentul cu laser. Pentru a minimiza cicatricile, medicul poate utiliza un laser cu dioxid de carbon pentru a vaporiza un chist sebaceu existent pe fațǎ sau ȋn alte zone sensibile.
Prevenirea chisturilor sebacee
Nu existǎ o cale anume prin care aceste chisturi pot fi prevenite, ȋnsǎ specialiștii recomandǎ sǎ evitați expunerea excesivǎ la soare și sǎ utilizați produse de ȋngrijire a pielii mai puțin grase. Pentru a preveni cicatricile și infecția, nu încercați să eliminați singur chistul.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Furunculul, simtome, diagnosticare, tratament