+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 30 Ianuarie 2014 10:51

acneea-vulgaraAcneea vulgarǎ este o tulburare a foliculilor pilosebacei gǎsiți la nivelul feței și al trunchiului superior.  Afecțiunea este produsǎ de creșterea producției de sebum din glandele sebacee, glande  care se blocheazǎ ȋn timp ce infecția cu  Propionibacterium acnes provoacă o reacție inflamatorie.

Comedoane ( foliculii afectați) pot fi deschiși ( puncte negre ) sau închiși ( puncte albe). Inflamația duce la apariția papulelor, pustulelor și a nodulilor. Acneea poate provoca probleme psihologice grave, prin subminarea încrederii în sine la un moment dat în viață.  

Simptomele acneei vulgare

Acneea, de obicei, apare pe un ten gras. Persoanle afectate de acnee pot prezenta un amestec de comedoane , papule și pustule după pubertate și chiar și la vȃrsta adultǎ.  Fața este afectată în 99% din cazuri, spatele ȋn  60% , iar pieptul ȋn 15%  din cazuri.

Acneea nodulochistică – se definește drept acneea severǎ cu chisturi. Chisturile pot fi dureroase iar ele pot să apară izolat sau să fie răspândite pe față, gât, scalp, spate, piept și umeri. Gravitatea afecțiunii variază foarte mult de la individ la individ. 

Diagnosticul diferențial al acneei vulgare

Medicul dermatolog este cel care poate diagnostica acneea vulgarǎ, ȋn functie de aspecul acesteia dar si dupa realizarea istoricului medical al pacientului. Diagnosticarea trebuie sa fie clarǎ pentru ca acneea vulgara se poate asemǎna cu:

Acneea rozacee : de obicei, apre dupǎ vȃrsta de mijloc sau chiar mai tȃrziu ȋn viațǎ.

Foliculita: se poate prezenta sub forma unor leziuni pustuloase similare cu cele observate la acnee.

Dermatita perioralǎ 

Tratamentul acneei vulgare

De obicei, acneea este o afecțiune ușoarǎ ȋnsǎ existǎ si cazuri ȋn care aceastǎ problemǎ poate deveni destul de inesteticǎ.  Medicii recomandǎ menținerea unei fațe curate, spălatul de două ori pe zi cu apǎ și sǎpun sau utilizarea de produse  antiseptice pentru acnee.

Existǎ tot mai multe dovezi că dietele cu un indice glicemic ridicat și cele care conțin o cantitate mare de produse lactate pot agrava acneea .

Tratamentele de actualitate trebuie sa fie aplicate la toate zonele afectate și nu doar la  nivelul leziunilor existente.

Pentru acneea papulo-pustuloasǎ ușoarǎ, peroxidul de benzoil reduce producția de sebum și comedoane și inhibă creșterea de P. Acnes.

Pe lȃngǎ diferite creme medicul poate recomanda antibiotice de actualitate cum ar fi eritromicina topicǎ, clindamicina și tetraciclina. Rezistența la antibiotice poate fi redusǎ  prin combinarea cu zinc sau peroxid de benzoil.

Tratamentul local cu isotretinoin are un efect anti – inflamator. Evitați expunerea la lumina puternică a soarelui, care provoacă iritații chiar și după câteva săptămâni de  la tratament. 

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Ectima

Erizipelul

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului