Acanthosis nigricans este o afecțiune a pielii caracterizată de hiperkeratoză şi hiperpigmentare cutanată. Primele modificări sunt de obicei pigmentarea, îngroşarea şi rugozitatea pielii care în ariile afectate apare de culoare gri, brun sau neagră acoperită de mici ridicături papilomatoase. Multe cazuri sunt benigne, dar pot fi de asemenea asociate cu malignităţi gastrointestinale sau altele. Când se asociază cu boala malignă, patologia cutanată poate fi mai severă şi tratamentul adesea fără succes Acanthosis nigricans cel mai probabil este cauzat de factori care stimulează cheratinocitele epidermului şi proliferarea fibroblastică.
Acanthosisul nigricans a fost descris de Politzer şi Janowsky în 1890 . Porțiunile de piele afectate se pot îngroșa și pot avea un miros neplăcut. Cel mai frecvent, boala afectează subsorile, gâtul și abdomenul. Aceste modificări ale pielii apar, de obicei, la persoanele obeze sau care suferă de diabet. Câteodată, acanthosis nigricans poate să fie un semn al unor tumori canceroase – stomac sau ficat. Boala apare cu precădere la populația de culoare și la hispanici.
Cauze
· Acanthosis nigricans a fost asociată cu alte afecțiuni precum:
· - Rezistența la insulină. Majoritatea persoanelor afectat de boală au devenit rezistente la insulină, un hormon produse de pancreas care ajută organismul să proceseze zahărul. Rezistența la insulină cauzează, în final, diabetul de tip 2.
· - Obezitatea. Persoanele afectate de acanthosis nigricans sunt, de obicei, supraponderale sau obeze, lucru care reprezintă un factor crescut de a deveni rezistende la insulină.
· - Dereglări hormonale. Acanthosis nigricans apare frecveny la persoanele care au chisturi ovariene sau hipotiroidism.
· - Medicația. Anumite medicamente, cum sunt contraceptivele orale sau corticosteroizi pot cauza această
· - Cancer. Acanthosis nigricans este asociată uneori cu tumori benigne situate pe organe precum colonul, stomacul sau ficatul.
Diagnostic
Acanthosis nigricans poate fi depistat în timpul unui control medical al pielii. Uneori, se apelează la biopsie – un fragment de piele este dus la laborator pentru a fi examinat. Dacă nu există certitudine a bolii, se pot recomanda analize de sânge, radiografii.
Tratament
În cele mai multe din cazuri, tratamentul poate reduce discolorarea pielii. Pentru a reduce simptomele bolii se recomandă:
· - Pierderea în greutate. În cazul bolii declanșată de obezitate, semnele și simptomele se pot diminua dacă persoana afectează slăbește.
· - Administrarea de tratament medicamentos. Simptomele se pot diminua dacă sunt tratate afecțiuni asociate precum chisturile ovariene, hipotiroidism.
· - - Intervenții chirurgicale. Dacă boala a fost declanșată de o tumoră canceroasă, îndepărtarea tumorii reduce simptomele bolii
Autor: Andra Silivestru
Citește și:
Legatura dintre acnee si dieta