Ulcerele venoase sunt răni care se dezvoltă pe partea inferioară a piciorului atunci când sângele nu mai circulă în mod normal prin venele membrelor inferioare. Primul semn al unui ulcer venos este apariţia unei zone de piele roşie închisă sau violet, care poate deveni, de asemenea, uscată şi poate provoca mâncărime.
Fără tratament, o rană ulceroasă poate deveni dureroasă, iar picioarele se pot umfla.
Riscul de a dezvolta ulcer venos este crescut la persoanele care prezintă tulburări de coagulare a sângelui, la femeile însărcinate, la persoanele obeze, precum şi la cele cu un istoric familial de varice. De asemenea, fumatul, consumul excesiv de alcool, alimentaţia incorectă, perioadele lungi de inactivitate precum şi statul excesiv în picioare sunt alţi factori de risc.
Tratarea unui ulcer venos necesită diverse metode de îmbunătăţire a circulaţia. Cu toate acestea, în cazul în care ulcere venoase se infectează sau rezistă la tratament mai mult de şase luni, chirurgia venelor şi chiar o grefă de piele pot fi necesare.
Cauzele care duc la apariţia ulcerelor venoase
În cazul insuficienţei venoase, valvele care au rolul de a dirija sângele spe inimă sunt distruse, iar sângele se acumulează excesiv în membre, circulaţia fiind îngreunată deoarece sângele trece din vase în ţesuturile din jur. Rezultatul acestui proces sunt ulcerele venoase.
Simptomele ulcerelor venoase
- Vene varicoase, de obicei, nu provoacă nicio durere. Semnele care arată că venele varicoase ar putea deveni ulcere venoase sunt:
- Venele de culoare violet sau albastre.
- Venele care apar răsucite sau mai ieşite în exterior.
Când apar simptome, ele pot include:
- Un sentiment de „picioare grele";
- Crampe musculare şi umflarea picioarelor;
- Durere accentuată după ce se stă în picioare sau în şezut o perioadă mai lungă de timp;
- Mâncărime;
- Ulceraţii ale pielii în apropiere de gleznă, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă;
Diagnosticarea ulcerelor venoase
Pentru a diagnostica ulcerul venos, medicul va face un examen fizic, şi va discuta cu pacientul său despre simptomele experimentate.
Medicul poate efectua un test cu ultrasunete pentru a vedea dacă valvele din vene funcţionează în mod normal sau dacă există un cheag de sânge. O cantitate mică de gel cald este aplicată pe piele. Procedeul este asemanator ecografiei, iar un dispozitiv va transmite imagini ale venelor de la picioare la un monitor.
Cuturi din ţesutul afectat.
Biopsia cutanată.
Tratamentul ulcerelor venoase
Primul pas în tratamentul ulcerelor venoase este tratamentul iniţial care consta în: pierderea în greutate, evitarea perioadelor lungi de stat în picioare sau în şezut, exerciţii fizice regulate, ridicarea picioarelor în sus în momentele de repaus.
Ciorapi de compresie
Purtarea de ciorapi de compresie este adesea prima abordare înainte de a trece la alte tratamente. Ciorapii de compresie trebuie purtaţi toată ziua, deoarece strâng constant picioarele, ajutând venele şi muschii picioarelor să transporte sângele mai eficient.
Tratamente suplimentare pentru ulcere varicoase mai severe
Scleroterapie. În cadrul acestei proceduri, medicul injectează în ulcerele varicoase mici şi mijlocii o soluţie care cicatrizează şi închide aceste vene. În câteva săptămâni, venele varicoase ar trebui să se estompeze. Scleroterapia nu necesită anestezie şi se poate face în cabinetul medicului.
Intervenţii chirurgicale cu laser. Chirurgia cu laser face ca venele varicoase să se estompeze încet şi să dispară. Nu sunt utilizate incizii sau ace.
Chirurgia endoscopică. Se realizează doar într-un caz care implică un ulcer de gambă avansat. Chirurgul foloseşte o cameră video subţire inserată în picior pentru a vizualiza şi a închide venele varicoase, iar apoi se îndepărtează venele prin incizii mici.
Grefele de piele. Utilizate pentru ulcerele care nu răspund la alte tratamente.
Tratamentul naturist. Extractul de seminţe de castan sălbatic poate fi un tratament eficient pentru insuficienţa venoasă cronică, o afecţiune asociată cu venele varicoase. Planta poate ajuta la diminuarea disconfortului şi a durerii.
Prevenirea ulcerelor varicoase
Îmbunătăţirea circulaţiei şi a tonusului muscular poate reduce riscul de apariţie a varicelor sau a ulcerelor venoase. Alte sfaturi pentru a evita ulcerele venoase:
Faceţi sport şi încercaţi să aveţi o greutate normală pentru vârsta dumneavoastră!
Consumaţi multe fibre şi evitaţi alimentele sărate!
Evitaţi tocurile înalte!
Evitaţi să staţi prea mult timp în picioare sau în şezut!
Citește și: