+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 14 Februarie 2014 13:04

stare-socCei mai mulți oameni cred că „starea de șoc ", este cauzatǎ exclusiv de un stres emotional sau de o frică bruscă ca răspuns la un eveniment traumatic. Dar, în termeni medicali,  șocul apare atunci când pacientul  nu are suficient sânge care circulă în corpul sǎu. Starea de șoc este o urgențǎ medicalǎ ce pune în pericol viața. Unele dintre cauzele șocului includ sȃngerare necontrolatǎ, arsuri și leziuni ale coloanei. 

O scǎdere a tensiunii arteriale reduce fluxul de oxigen și substante nutritive cǎtre oreganele vitale ale  unei persoane cum ar fi creierul, inima și plămânii. În cazul în care fluxul de sȃnge nu este restabilit, persoana poate muri din cauza unor complicații cauzate de lipsa de alimentare cu oxigen pentru organele majore (hipoxie). În termeni medicali, șocul este răspunsul organismului la o scădere bruscă a tensiunii arteriale. La început , organismul răspunde la această situație prin ȋngustarea vaselor de sânge de la nivelul extremităților (mâini și picioare). Aceast fenomen se numește vasoconstricție și ajută la conservarea fluxului sanguin la nivelul organelor vitale. Dar, ȋn acest caz  corpul elibereazǎ un hormon denumit adrenalinǎ care poate inversa răspunsul inițial al organismului. Când se întâmplă acest lucru, presiunea arterială scade, ceea ce poate fi fatal. 

În cazul în care o persoană are un stress emoțional sau o fricǎ bruscǎ, corpul elibereazǎ adrenalinǎ ȋn sange. Acest "șoc nonmedical" este un răspuns la anxietate sau fricǎ. 

Simptomele șocului

Ȋn funcție de cauzǎ, simptomele șocului pot include: o culoare palidǎ a pielii, transpirații reci, dificultăți de respirație, anxietate, bătăi rapide ale inimii, sete sau o gură uscată,  urină închisă la culoare, greață, vărsături, amețeală, stare de confuzie, dezorientare, inconștiență.

Dacă bănuiți cǎ o persoana este ȋn stare de șoc, chiar dacă persoana pare normalǎ după o accidentare sunați la 112. Tineți picioarele pacientului la un nivel mai ridicat decȃt cel al capului.

Dacă ridicarea picioarele provoaca durere sau leziuni, ține-l nemișcat. Verificați semnele de circulație ( respiratie, tuse sau mișcare ), iar dacǎ acestea sunt absente ȋncepeți sǎ acordați primul ajutor. Mențineți persoana la cald și slăbiți centurile sau îmbrăcămintea strâmtă și acoperiți persoana cu o pătură. Chiar dacă persoana se plȃnge de sete, nu ȋi dați nimic pe cale orală.

Mutați persoana pe o parte pentru a preveni sufocarea dacă persoana vomita sau are sângerări la nivel bucal.

Tipuri de șoc

Hipovolemic - adică volumul de sȃnge nu e suficient. Cauzele includ sângerare , care ar putea fi internǎ sau externǎ  sau deshidratare. Se caracterizeazǎ prin vǎrsaturi cronice, diaree. Deshidratarea sau arsurile severe pot reduce, de asemenea, volumul de sânge și duce la o scădere periculoasă a tensiunii arteriale.

Cardiogen - este provocat atunci cand inima nu poate pompa eficient sȃnge. Diferite probleme, inclusiv un atac de cord, o boalǎ de inima sau alte tulburǎri pot împiedica inima unei persoane sǎ funcționeze corect.

Neurogen - leziunile la nivelul coloanei vertebrale pot deteriora nervii care controleazǎ diametrul  vaselor de sȃnge. 

Septic - o infecție face ca vasele de sȃnge sǎ se dilate, ceea ce scade tensiunea arterialǎ. De exemplu, o infectie cu E. coli poate declanșa șocul septic.

Anafilactic - o reacție alergică severă determină dilatarea vaselor de sȃnge , ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale.

Obstructiv- fluxul de sange este oprit. Șocul obstructiv pot fi cauzat la nivel cardiac printr-o acumulare anormalǎ de lichid în pericard ( sacul din jurul inimii ), care comprimă inima și o ȋmpiedicǎ sǎ batǎ în mod corespunzător, sau embolia pulmonară ( un cheag de sânge în artera pulmonarǎ duce la blocarea fluxului de sȃnge la plǎmȃni)

Endocrin - o persoanǎ care suferǎ de o tulburare hormonală severǎ, cum ar fi hipotiroidismul netratat poate ȋmpiedica inima sǎ funcționeze corect și să conducă la o scădere  a tensiunii arteriale.

Tratamentul șocului

Tratamentul specific depinde de tipul de șoc, dar ar putea include:

Șoc hipovolemic - oprirea sângerării și creșterea volumului de sȃnge a persoanei cu ajutorul fluidelor  intravenoase. În cazurile severe, persoana poate avea nevoie de o transfuzie de sȃnge.

Șoc cardiogen - creșterea volumului de sânge cu fluide intravenose. Medicamentele care duc la  îngustarea vaselor de sânge vor îmbunătăți capacitatea inimii de a pompa. Unele persoane pot avea nevoie de o operație pe cord.

Șoc neurogen - fluide intravenoase și medicamente , inclusiv corticosteroizi.

Șoc septic -  antibiotice pentru infecție iar ȋn cazuri mai grave persoana poate avea  nevoie de ventilație mecanicǎ pentru a le ajuta sǎ respire.

Șoc anafilactic - persoana poate avea nevoie de medicamente, cum ar fi antihistaminice, adrenalinǎ sau corticosteroizi.

Șoc obstructiv -  se ȋncepe prin eliminarea obstrucției, de exemplu , prin chirurgie sau prin dizolvarea cheagurilor de sânge în artera blocatǎ. 

Șoc  endocrin - administrarea de medicamente pentru a corecta dezechilibrul hormonal, de exemplu, medicamente pentru tratarea hipotiroidismului.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Infarctul miocardic

Arterita temporala

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP