Sindromul QT prelungit este o boală cardiacă congenitală care poate cauza bătăi rapide și haotice ale inimii. Aceste aritmii pot declanșa brusc episoade de leșin. În unele cazuri, inima poate bate neregulat pentru un timp atât de lung poate provoca moartea subita.
Există persoane care poate s-au născut cu o mutație genetică care le crește riscul de a avea sindrom de QT prelungit. În plus, anumite medicamente și afecțiuni medicale pot provoca acest sindrom.
Această boală se poate trata. Este posibil ca persoanele afectate să își limiteze activitățile fizice și să evite medicamentele cunoscute că provoacă acest sindrom. Unele persoane cu sindrom QT prelungit au nevoie de o intervenţie chirurgicala sau implantarea unui dispozitiv.
Semne și simptome
Majoritatea celor afectați de sindromul QT prelungit nu prezintă niciun fel de semne și simptome. Aceștia află de afecțiune în urma rezultatelor unei electrocardiograme (EKG). În cazul celor care prezintă semne și simptome ale bolii, printre acestea se numără:
- leşinul – acesta este un semn frecvent al afecțiunii; leșinul poate apărea atunci când persoana afectată este foarte bucuroasă, speriată sau face exerciţii fizice.
Leșinul poate fi anticipat prin simptome precum amețeală, palpitații cardiace, aritmie cardiacă, slăbiciune în corp sau vedere încețoșată.
- crize de apoplexie
- deces subit
Simptomele sindromului QT prelungit moștenit pot apărea în timpul primei luni de viață sau mai târziu, la maturitate sau chiar bătrânețe. Majoritatea oamenilor au experimentat semnele și simptomele sindromului în jurul vârstei de 40 de ani.
Cauze
Inima bate în jur de 100000 de ori pentru a pompa sângele în corpul nostru. Pentru a pompa sângele, camerele inimii se contractă și se dilată. Aceste acțiuni sunt controlate de impulsurile electrice produse de nodul sinusal.
După fiecare bătaie, sistemul electric al inimii se reîncarcă de la sine pentru a pregăti următoarea bătaie a inimii. Procesul se numește repolarizare. În cazul sindromului Qt prelungit, mușchiul inimii se reîncarcă într-un timp mai îndelungat decât ar fi normal. Această tulburare electrică, care poate fi văzută de obicei pe un EKG, se numește intervalul Q-T prelungit.
Tratament
Tratamentul pentru sindromul Q-T moştenit poate fi unul medicamentos. De asemenea, se pot folosi dispozitive medicale sau este nevoie de intervenții chirurgicale. De cele mai multe ori, este necesar schimbarea stilului de viaţă. Prin tratament se previn bătăile neregulate ale inimii şi decesul subit.
Citește și: