+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 02 Octombrie 2014 10:43

pericarditaSindromul Dressler este considerat a fi o boala autoimună, un tip de pericardită. Datorită recentelor îmbunătățiri ale tratamentului împotriva infarctului miocardic, sindromul nu mai este o afecțiune întâlnită frecvent. Cu toate acestea, odată ce bolnavul a suferit de acest sindrom, efectele sale pot apărea oricând. Sindromul Dressler este, de asemenea, cunoscut sub numele de sindromul infarct post-miocardial şi termenul este folosit uneori pentru a face referire la pericardita post-pericardiotoma. 

 

Semne și simptomele

Simptomele pot apărea după câteva săptămâni sau câteva luni de la un atac de cord, o operație sau altă intervenție la inimă. Printre simptome se numără:

- Durere în piept

- Febră

- Dureri la umărul stâng

- Respirație greoaie

 

Cauze

Sindromul Dressler este o afecţiune care poate apărea în urma unui atac de cord. Apare, de obicei, la câteva zile până la câteva săptămâni după un atac de cord. O persoană cu sindrom Dressler are inflamaţie a pericardului, sacul ce înconjoară inima. Inflamarea pericardului este numit pericardita. 

 

Complicații

Sindromul Dressler poate avea două complicații rare, dar extrem de serioase precum:

 - Tamponada cardiacă.  Inflamația asociată cu Dressler poate rezulta într-o acumulare de lichid în interiorul pericardului. Dacă se adună prea mult lichid, presiunea acumulată forțează inima să bată mai mult și îi reduce abilitatea de a pompa eficient sângele.

- Pericardita constrictivă. Această afecțiune apare în momentul în care apar în mai multe rânduri inflamații ale pericardului, iar sacul pericardic se subțiază sau prezintă cicatrici. De asemenea, și această boală forțează miocardul peste măsură.

 

Diagnostic

Procedeele de diagnosticare a bolii pot include:

- Ascultarea bătăilor inimii de către doctor. Dacă pericardul este inflamat, bătăile inimii se vor auzi în mod diferit. 

- Ecocardiograma. În acest fel, se poate vedea clar dacă există o acumulare de lichid în jurul inimii.

 - Electrocardiograma.  Aceasta înregistrează impulsurile electrice din inimă cu ajutorul firelor atașate pe piept. Anumite schimbări în impulsurile electrice pot sugera că există o presiune asupra inimii. 

- Radiografie toracică. O radiografie poate ajuta la depistarea lichidului din jurul inimii și poate exclude alte afecțiuni care au simptome asemănătoare cu Dressler, precum pneumonia.

- Testele de sânge. 

 

Tratament

Tratamentul poate include:

- aspirină sau alte antiinflamatoare nesteroidiene, 

- medicamente pentru durere, corticosteroizi, şi colchicina. 

Uneori, lichidul se poate acumula în sacul pericardic până la punctul în care aceasta trebuie să fie drenat, cu un ac. 

 

Autor: Andra Silivestru

Infarctul miocardic

Arterita temporala

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP