+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 07 Noiembrie 2011 09:43

tensiune arterialaTensiunea arterială reprezintă presiunea exercitată de coloana de sânge asupra peretelui vascular, în special asupra tunicii interne - endoteliul, în timpul contracției și relaxării ritmice a inimii.

 

Valorile tensiunii arteriale realizează un continuu. Se consideră hipertensiune valorile peste 140 de mmHG a tensiunii sistolice și 90 mmHG a tensiunii diastolice. Astfel, persoanele care au tensiunea sistolică de 140 de mm coloană de mercur sunt considerate hipertensive. Valorile tensiunii arteriale nu sunt legate de o suferință a persoanei. Spre exemplu, există persoane cu tensiunea 300 mmHG care nu au niciun fel de suferință. Pentru a vedea dacă o persoană este hipertensivă, este obligatoriu ca tensiunea să fie măsurată. Persoanelor cu hipertensiune li se recomandă să își monitorizeze tensiuniea și să meargă la control medical cel puțin o dată la două săptămâni.

Tensiunea arterială variază de-a lungul unei zile. Astfel, o persoană care nu depune efort va avea cea mai mare valoare a tensiunii arteriale dimineața. Pe parcursul zilei, aceasta va scădea, pentru ca în jur de ora 4 să crească din nou, iar noaptea să scadă între 80-8 mmHG.

Diagnosticarea din timp a hipertensiunii arteriale este foarte importantă deoarece previne uzarea vaselor de sânge, obosirea inimii și accentuarea sclerozei vasculare. De asemenea, odată cu creșterea valorii tensiunii arteriale, crește și riscul de a face accidente vasculare precum infarct, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă.

Hipertensiunea arterială netratată corespunzător este responsabilă și de apariția numeroaselor boli cardiovasculare. Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă majoră de sănătate în România. În timp ce mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare a înregistrat o tendință de scădere în ultimii 20 de ani în țările Europei de Vest și Europei Centrale, în România s-a înregistrat o creștere a acestora, astfel 2 din 3 români mor din cauza bolilor cardiovasculare. Între acestea, infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de morbiditate în țara noastră, cu importante consecințe socio-economice. Hipertensiunea arterială este printre principalii factori de risc atât pentru infarctul miocardic, cât și pentru accidentele vasculare cerebrale. 1 din 3 români suferă de hipertensiune arterială.

În prezent, există un spectru larg de medicamente cu care poate fi tratată hipertensiunea esențială și unele forme ale hipertensiunii secundare, însă cheia vindecării constă în adaptarea tratamentului la fiecare persoană bolnavă, pentru că fiecare organism reacționează în felul lui. Medicii nu recomandă pacienților care suferă de una dintre formele hipertensiunii arteriale să se trateze singur. Tratamentul trebuie luat sub supraveghere medicală și trebuie individualizat.

Persoanele cu hipertensiune arterială, care nu mai suferă de alte boli, se pot considera persoane normale. Lor le este recomandat să mănânce mai puțin sărat, mai puțin gras, însă fără alte restricții speciale. Important este să își ia medicamentele. De preferat este să le ia seara pentru ca scăderea tensională să fie în timpul nopții și dimineața, care este perioada în care crește tensiunea mai tare.

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului