+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 14 Februarie 2012 09:38

inimaForamen ovale (PFO) face parte din categoria malformațiilor cardiace congenitale și se caracterizează prin existența unui mic orificiu între cavitatea dreaptă și cavitatea stângă a inimii. Rolul său este ca în viața intrauterină să ajute la aportul de oxigen de la mamă în cavitățile drepte ale inimii fătului și, prin foramen ovale direct în cavitățile stângi și apoi în circulația sistemică.

 

În mod normal, foramen ovale se închide la naştere atunci când crește tensiunea arterială pe partea stângă. În cazul în care orificiul persistă până la adolescență sau maturitate, atunci se numește foramen ovale patent. Acesta va funcționa ca o supapă între atriul stâng și atriul drept care se deschide numai în cazul strănutului, a tusei sau a condițiilor în care presiunea în atriul drept crește.

În cazul foramen ovale patent, uneori pot exista chiaguri mici de sânge în circulația venoasă, care atunci când trec prin foramen ovale patent, pot cauza accident vascular cerebral (prin astuparea unei artere din creier) sau alte accidente embolice (prin astuparea de artere în orice teritoriu). Aproximativ 40% dintre pacienții care au suferit un accident vascular cerebral ischemic fără a cunoaște dinainte cauza, au avut foramen ovale patent.

 

Diagnosticarea Foramen Ovale Patent

Diagnosticarea Foramen Ovale Patent se poate face prin intermediul ecografiei. În unele cazuri, pacientul este rugat să tușească pentru a creşte presiunea în atriul drept și astfel și fluxul de sânge de la dreapta la atriul stâng. Ecografia transesofagiană (prin introducerea unei sonde de ecografie în esofag), poate oferi o imagine mai exactă şi mai detaliată a foramen ovale patent.

 

Tratamentul Foramen Ovale Patent

Persoanele care suferă de Foramen Ovale Patent nu au nevoie de niciun tratament în cazul în care nu există probleme asociate. În cazul în care, pacienții au suferit accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitor (AIT), atunci aceștia pot urma un tratament medicamentos care să le subțieze sângele și pentru a preveni astfel un nou accident vascular cerebral.

Nu este clar deocamdată care este cel mai eficient tratament pentru foramen ovale patent care a determinat accident vascular cerebral. De obicei, se recomanda inițial tratamente care subțiază sângele și dacă pacientul mai suferă alt accident vascular cerebral sau accident ischemic tranzitor în ciuda tratamentului, atunci se recomandă închiderea cu dispozitiv a forament ovale patent.

Procedura de închidere a orificiului cauzat de forament ovale patent se realizează cu ajutorul unui dispozitiv "umbreluță", care va astupa gaura produsă de malformația cardiacă congenitală.

Prevalenţa PFO este de aproximativ 25% din populația generală. La pacienţii care au accident vascular cerebral din cauza necunoscută (accident vascular cerebral criptogenic), prevalenţa de PFO creşte la aproximativ 40 la sută.

Citiți și:

Malformațiile congenitale cardiace vor fi tratate intr-un nou centru privat

Premiera natională la Delta Hospital: operatie pe cord, printr-o intepatura in picior

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP