+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Marţi, 16 Aprilie 2013 12:07

HelioterapiaAceastă formă de terapie a fost  și este utilizatǎ pentru a trata boli precum psoriazisul, tuberculoza, tulburarile de dispoziție sau insomia. Hipocrate, considerat a fi pǎrintele medicinei, a încurajat utilizarea luminii soarelui pentru a trata o serie de boli. Deși acest tratament a fost folosit și de vechii greci, în cele din urmă a căzut în dizgrație. Helioterapia și-a recapǎtat popularitatea la sfârșitul anilor 1800, atunci când a fost utilizatǎ ca un remediu pentru tuberculoză.

Helioterapia funcționeazǎ ȋn mai multe moduri,  iar unul dintre rolurile sale este acela de transportor al vitaminei D.  Razele soarelui ajutǎ organismul sǎ producǎ aceastǎ vitaminǎ, care, la rândul ei, ajutǎ la formarea oaselor, ȋn tratamentul rahitismului dar și al scăderii heipertensiunii arteriale. Soarele ȋmbunǎtǎțește funcționarea sistemului imunitar, care ajutǎ organismul să lupte împotriva infecțiilor. De-a lungul timpului specialiștii au dezvoltat diferite lǎmpi menite sǎ ȋnlocuiascǎ lumina soarelui, ȋn special ca o alternativǎ folositǎ în anotimpurile reci.

Helioterapia poate fi folositǎ și ca un antibiotic natural iar dacǎ aceasta este practicatǎ dimineața devreme, mai precis înainte de ora 09:00, timp de cel puțin 20 de minute, poate ajuta la vindecarea rǎnilor, dar și la eliminarea microbilor din piele. Helioterapia este utilizatǎ, de asemenea, pentru a reduce durerea ȋn caz de nevralgie sau artritǎ. Practicarea acestei metode ȋn mijlocul zilei trebuie  evitată, deoarece ȋn aceastǎ perioadǎ razele UV sunt mult mai puternice și pot afecta pielea.

 

 Beneficiile helioterapiei

 

Lumina soarelui este o sursă sigurǎ de vitamina D. Doar expunerea la lumina naturală a soarelui timp de 15 minute pe zi este suficientǎ  pentru a obține doza zilnică recomandatǎ de vitamina D.

Expunerea la lumina soarelui crește capacitatea organismului de a metaboliza colesterolul, ceea ce duce la o scădere de 15% a nivelului colesterolului din sânge.

Lumina soarelui amelioreazǎ simptomele  produse de tulburǎrile sezoniere cum ar fi astenia sau insomnia.

Helioterapia este eficace în tratarea psoriazisului și ȋn tratarea artritei.

Un nou studiu realizat ȋn SUA afirmǎ faptul cǎ expunerea la lumina soarelui poate juca un rol important în prevenirea anumitor tipuri de cancer cum ar fi: cancerul de sȃn, cancerul ovarian și cancerul de colon. 

Expunerea directă la lumina soarelui timp de 15 minute stimuleazǎ limfocitoza. 

Zece minute de expunere  controlatǎ la lumina UV, de trei ori pe săptămână reduce frecvența rǎcelilor cu pȃnǎ la 40%.

 

Contraindicații

 

În ciuda faptului că helioterapie este consideratǎ, în general, sigurǎ, acesta poate avea unele efecte secundare. Cele mai frecvente reacții secundare sunt cele cutanate, ȋnsǎ multe dintre aceste reacții, cum ar fi eritemul, sunt inofensive și vor disparea la scurt timp după tratament.

 Alte reacții adverse pe care helioterapia le poate produce sunt: deteriorarea pielii sau îmbătrânirea prematură. Deși existǎ temeri privind faptul cǎ acestǎ terapie poate duce la apariția cancerului de piele, studiile clinice nu au putut dovedi acest lucru. 

Terapia poate provoca, de asemenea, dureri de cap ușoare, obosealǎ, diaree, balonare sau dureri abdominale. Reacțiile sunt, în general, temporare și se remit dupǎ cȃteva ore. Expunerea la razele naturale ale soarelui sau la razele lǎmpilor speciale se face sub ȋndrumarea unui specilist ȋn helioterapie, ȋn special ȋn cazul ȋn care pacientul suferǎ de o afecțiune. Nu se recomandǎ supraexpunerea!

 

                                                                                                                                                                                     Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Balneofizioterapia si psoriazisul

Balneofizioterapia

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

focusrent.ro scoalaautovlad.ro/
BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii fiersicherestea.ro
SITEMAP