+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Miercuri, 20 Martie 2013 12:57

psoriazisPsoriazisul este o boală dermatologică cronică, care determină o creştere exagerată a celulelor pielii. Rezultatul acestei afecțiuni este apariția unor leziuni la niveul pielii care se vindecǎ foarte greu. Psoriazisul este tratat, ȋm principal, cu steroizi pentru a reduce inflamația, cu medicamente sistemice pentru a inhiba răspunsul imun al organismului, dar și cu o terapie prin care pacientul este expus la razele UV.
Cu toate acestea, anumite tipuri de tratamente, inclusiv balneoterapia, tratamentul cu nǎmol și masajul sunt tehnici ȋnglobate sub termenul de "balneofizioterapie", tratamente ce pot fi benefice pentru pacienții care suferǎ de psoriazis.


Balneoterapia utilizeazǎ apa ca și tratament pentru  anumite afecțiuni medicale. Balneoterapia pentru psoriazis include aplicarea pe leziune a unor tipuri de ape minerale ce au un efect terapeutic asupra leziunilor. Ȋn anul 2002, speciliștii au realizat un studiu ȋn urma cǎruia au raportat faptul cǎ voluntarii cǎrora le-a fost fǎcute tratamente cu ape minerale bogate în sulfat au arătat o îmbunătățire semnificativă ȋn ccea ce privește vindecarea leziunilor cutanate.


Un alt studiu din anul 2001, realizat cu ajutorul a 24 de pacienți care sufereau de psoriazis a arǎtat faptul cǎ dupǎ balneoterapie, ȋn cazul a  20 de pacienți din 24, simptomatologia psoriazisului a fost ȋmbunǎtǎțitǎ, în timp ce ȋn cazul celor 4 pacienți, nu au apǎrut modificǎri. Studiu a fost realizat pe o perioadǎ de 18 ani, iar deși mecanismul care stǎ la baza îmbunătățirilor nu este foarte clar, balneoterapia a fost utilǎ ȋn cazul a 85% din voluntarii care au participat la acest studiu.


Apele sulfuroase se gǎsesc la noi ȋn țarǎ la: Herculane, Pucioasa (județul Dambovita), la Bǎile Govora și Harghita Bǎi, Olǎnești dar și ȋn stațiuni precum Mangalia sau Venus.


Tratamentele cu nǎmol pot fi utilizate ca și adjuvat ȋn cazul pacienților care suferǎ de psoriazis. Astfel, nǎmolul bogat ȋn siliciu poate fi folosit ca o terapie naturală ȋmpotriva psoriazisului ȋmpreunǎ cu diferite mǎști pe bazǎ de alge, ce ȋmbunǎtǎțesc circulația și exfoliazǎ crustele de pe suprafața pielii. Tratamente sunt adesea folosite ȋmpreunǎ cu terapia cu raze UV.


Masajul este o formǎ de  tratament balnear considerat un adjuvat atȃt ȋn ceea ce privește durerea asociatǎ cu unele tipuri de psoriazis, dar și o terapie care reușește sǎ reducǎ stresul. Mai mult, cercetǎtorii afirmǎ cǎ acestǎ terapie alternativǎ reușește sǎ reducǎ durerea indusǎ de artrita psoriazicǎ, o durere articularǎ care, de cele mai multe ori, este ȋnsoțitǎ de siptome cutanate la nivelul pielii și anume de psoriazis.
Mai mult, masajul cu anumite uleiuri esențiale precum cel de  emu, un puternic emolient, pǎtrunde ȋn straturile pieli, fiind foarte util pentru unii dintre pacienți.


Ȋnainte de a ȋncepe una dintre terapiile menționate, adresați-vǎ medicului curat deoarece specialistul vǎ poate oferi un sfat personalizat ȋn funcție de severitatea afecțiunii.


Autor: Lavinia Radu


Citește și:

Balneofizioterapia

Balneoterapia: vindecarea cu ajutorul apei

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP